Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Surdegsbröd

Surdegsbröd tillverkat på Eldrimners inspirationsträff. Foto: Anna Berglund Eldrimner

Publicerades

Mathantverk - unika smakrika produkter för konsumenter

Maten är i fokus! Hur ska vi klara av att försörja alla människor på jorden i framtiden? Pandemin har fått människor att bunkra mat. Tankar kring mat och självförsörjningsgrad har säker dykt upp hos många det senaste halvåret. Resursen mat är en het potatis. Från politiskt håll läggs stor fokus på Livsmedelsstrategin och hur en hållbar matproduktion ska öka i Sverige. Detta går förstås att göra på många sätt.

Mathantverk är ett alternativ till den storskaliga livsmedelsproduktionen. Det är ett sätt att förädla produkter på ett hantverksmässigt sätt. Trender tyder på att konsumenten efterfrågar mer lokalproducerad mat. Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds säger:

-Det har aldrig varit så rätt att prata svenskt och lokalt som det är just nu. Lokalt är det ”nya goda valet”. Närproducerat och svenskt toppar listan över vad som anses vara viktigast för att äta hållbart. 42% av konsumenterna vill stötta lokala aktörer och det finns nu 216 REKO-ringar, med ca 750 000 medlemmar, att handla lokalt blir därmed också ”det nya normala” sättet att handla.

Vad är mathantverk?

Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk som förmedlar kunskap, stödjer och inspirerar mathantverkare. Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län.

Definitionen av mathantverk enligt Eldrimner är: ”Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala och ofta knuten till gården. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan. Mathantverk lyfter fram och vidareutvecklar traditionella produkter för konsumenter av idag”.

Prova på att ysta ost

Eldrimner har genomfört en inspirationsdag på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. På plats möter vi Anna Berglund från Eldrimner. Hon har arbetat på Eldrimner i 15 år och är kostvetare i grunden.

- Företagare och intresserade personer inspireras till att bli mathantverkare. En del har verksamhet som de vill utveckla och en del vet ännu inte om att de kommer att vilja starta ett eget företag. Det är en härlig blandning av människor som alla är intresserade av mat och får möjlighet att prova på olika former av mathantverk, ysta ost, tillverka korv, baka surdegsbröd och koka sylt eller marmelad på trädgårdens bär, säger Anna.

Mathantverk är viktigt för livsmedelsproduktionen

Det finns olika anledningar till att mathantverk är viktigt menar Anna. Hon säger: - En av våra grundmålgrupper är lantbrukare som kan diversifiera sina företag och börja sälja förädlade produkter. Kunskaperna är viktiga för att kunna kommersialisera och förädla produkterna och samtidigt kunna öka självförsörjningsgraden. Mathantverkarna verkar även som landsbygdsutvecklande aktörer där de bor. Det är vanligt att de blir en besöksanledning i destinationen. Mathantverk utgör dessutom spjutspetsen i svensk livsmedelsproduktion.

Hitta till din smakupplevelse

Mathantverkarnas kanaler varierar, men ofta har de en egen gårdsbutik. En del säljer på torgmarknader, men i pandemitider går inte det längre. Där har REKO-ringarna fått en stor betydelse och flera mathantverkare använder sig av den kanalen. REKO-ring är en plats där producenter samlas vid samma ställe och konsumenten kan förbeställer sina varor i förväg via en Facebookgrupp. Där hittar kunden lokal mat med känt ursprung. Det går även att hitta mathantverk i de lokala matbutikerna. Ett annat sätt att hitta mathantverkare är via Eldrimners mathantverksapp. Den visar vägen till cirka 1 600 mathantverkare över hela landet och den är tillgänglig året om. Det är dags att kittla smaklökarna och ge sig ut för att hitta en ny matupplevelse och söka upp mathantverkare.

För att hitta till Eldrimners app gå till Eldrimners webbplats och läs mer. Följ länken till information om appen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att läsa mer om REKO-ring följ länken: Vad är REKO-Ring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.?

Källor:

Eldrimner: Eldrimner.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Din vägvisare till Mathantverkare: Mathantverk.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.