Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Biodlare vid ett av sina bisamhällen.

När honungens dag infaller har många biodlare skördat årets honung. Foto: Scandinav bildbyrå.

Publicerades

Dags att njuta av nyslungad honung

I augusti månad brukar Sveriges biodlare vara klara med skörden av årets honung Därför passar det extra bra att honungens dag infaller just den 20 augusti. Bakom instiftandet av dagen står Sveriges Biodlares Riksförbund. Genom att lyfta honungens dag vill de uppmärksamma svenska biodlare, biologisk mångfald i Sverige och sprida information om bin.

För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung landar honungsbina på omkring tre miljoner blommor och flyger en motsvarande sträcka på nästan två varv runt jorden. Under resans gång samlar bina nektar från blommor som de förvarar i deras honungsmage. I honungsmagen omvandlas nektarn till honung och när honungsmagen är full flyger biet hem till kupan igen och lagrar honungen i bikupans vaxkakor. När bina sätter vaxlock över vaxkakan är honungen mogen att skördas.

Honung – en skyddad produkt

Ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som ”har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen”. Ingenting får tillsättas eller tas bort från honungen. Honung är ett av de livsmedel som är mest utsatt för förfalskning och utspädning. Det är en bra idé att köpa från svenska biodlare. Importerad honung kan innehålla exempelvis tillsatt socker och antibiotikarester.

Honungens variationer

Det finns mängder av olika sorters honung. Den finns i fast och flytande form och honungens smak, färg, konsistens och färg beror på var och under vilken tid bina har hämtat nektarn. Nektar innehåller förutom socker olika kemiska ämnen vars funktion är att attrahera pollinatörer. Vilka ämnena är beror på vilken växt nektarn kommer ifrån.

Pollenanalys för ursprungskontroll

Sorthonung är honung där mer än hälften av nektarn kommer från specifika växtsorter, en specifik säsong eller geografiska områden. För att kontrollera vilka växter som bina har samlat nektar från görs en pollenanalys av honungen. Säsongsspecificitet är till exempel försommar eller högsommar. Geografiska områden är till exempel skogshonung eller svensk honung. Exempel på blomspecifik honung är maskroshonung, rapshonung, klöverhonung och ljunghonung.

Honungens hälsoegenskaper

En sorthonung från Nya Zeeland som kallas Manukahonung är väldigt populär världen över på grund av sina mycket goda antibakteriella egenskaper. I Sverige har vi ljunghonungen som motsvarighet. Den har genom forskning bevisats innehålla samma nivå av bra egenskaper som Manukahonungen. Honungen innehåller även antiinflammatoriska ämnen eftersom att mjölksyrebakterierna i honungen utsöndrar detta. Dessa ämnen verkar också som milt slemlösande. Eftersom honung är en väldigt skiftande produkt och inte standardiserad är det svårt att få ett helhetsgrepp om hur pass bevisad de medicinska egenskaperna i honung faktiskt är.

Trots dessa egenskaper går det inte att kalla honung nyttigt fullt ut eftersom den innehåller så mycket av sockerarten fruktos. Men tack vare att honung får sin sötma från just fruktos så innehåller honungen färre kalorier än vanligt vitt socker för samma mängd ”söt smak”. Honung ger inte heller samma blodsockertoppar som vitt socker.

Honung i mat

I maträtter är det enkelt att inkorporera honung. Det går att ha honung på nästan vad som helst. På en smörgås, på sin frukostgröt, i brödbak, i sitt te eller bara äta det som det är på en tesked. Honung fungerar också bra i olika marinader, oavsett om det ska vara åt det sötare hållet eller mer chilistarkt. På efterrätter fungerar honung att ha över glass, frukt, pannkakor eller i något som man bakar, så som honungskaka.

Källor: