Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Foto på punschrullar

Foto: Jessica Hagård

Publicerades

Punschrullen - slaggprodukt eller finkaka?

Det råder delade meningar om punschrullen. Många älskar den, samtidigt som andra ger den nedsättande omdömen som slaggprodukt. I dag på punschrullens dag, den 7 mars, försöker vi få klarhet i punschrullens historia.

Det sägs att punschrullens andra vanliga namn, dammsugare, inte bara kommer från att kakan liknar 20 - talets tubdammsugare, utan för att den förr ska ha gjorts av konditorns golvsmulor som dränktes med punsch för att eventuell mögelsmak skulle dövas.

Punschrullens ursprung är osäkert
Stockholmaren Mats Karlsson har skrivit om den populära kakan. Han menar att det är osäkert var och när punschrullen började bakas. Enligt honom berättar tre olika män olika historier om punschrullens tillkomst. Han nämner Gunnar Ohlsson i Rättvik som påstått att det var han som uppfann punschrullen i början av 50-talet. Han nämner också Carl Bertil Widell som, enligt Mats Karlsson, ska ha varit en legendarisk marsipanmästare i Malmö och som sagt att kakan kom till under krigsåren då det fanns kupongfria småbröd som kostade fem öre. Carl-Bertil Widell ska ha beskrivit att det blev lite kross av dem och när de blev för gamla för att sälja så slog man i äppelmos och arrak och rullade ut till stänger som doppades i choklad. Marsipan började däremot användas först efter kriget. Samtidigt ska konditorn Lars Holmberg i Kramfors påstått att han gick i lära hos en man i Boden redan på 20-talet som kallade kakan för trådrulle.

Kakan är, enligt Mats Karlsson, mer populär i södra Sverige, vilket talar för att den skulle härstamma söderifrån, inte från Norrland. Den finns också i Danmark där kakorna kallas traestammer. Mats Karlssons tes är att kakan kan ha uppfunnits på flera olika platser, oberoende av varandra.

Se upp för annan fyllning!
Punschrullen kan ha olika typer av innehåll. Främst handlar det om rullar med mörk fyllning men ljus fyllning förekommer också, oftast bestående av sockerkaka dränkt i arrakspunsch. Rullarna kan också innehålla hallonsylt, havregryn eller annat.

Var uppmärksam om du köper en kaka i Holland som ser ut som en punschrulle. Den nederländska varianten kallas mergpijpje men den har en helt annan typ av fyllning.

Stortillverkaren Delicato och deras konkurrenter gör tiotals miljoner punschrullar om året och från och med 2014 har den älskade kakan en egen dag, Punschrullens dag.

Varför inte testa att baka dina egna punschrullar? Kanske något att tänka på om du någon gång har en gammal sockerkaka hemma som du ändå måste slänga. För finns det något bättre sätt att undvika matsvinn än att baka riktiga läckerbitar av dina rester!

Här hittar du recept på punschrullar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källor:

  • Bygd och natur 5/2008,
  • Allt om mat ”Punschrullar – klassiskt recept”
  • Wikipedia