Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Bild från Åsens by

Foto: Emma Ivarsson www.emmaivarsson.se

Publicerades

Frukost i långsamhetens lov

I en autentisk miljö erbjuds nu besökare att inta en frukost i långsamhetens lov. Det är ett resultat av det arbete som gjorts i kulturreservatet Åsens by med fokus på måltidsupplevelser som förstärker och förtydligar platsens unika värde.

I Åsens by har tiden stått still sen början på 1900-talet och här kan besökaren uppleva hur det var att leva på landet då. Åsens by blev Sveriges första kulturreservat och består av tre gårdar där samtliga hus ligger på sina ursprungliga platser. Åker- och ängsmarken i byn brukas i så hög utsträckning som möjligt enligt de metoder som fanns vid sekelskiftet. Byn har en egen djurbesättning med äldre lantraser som bidrar till de nationella genbankerna för rasernas bevarande. Här finns rödkullakor, gutefår, dalapäls, ölandshöns, gotlandskaniner och även hästar som hjälper till i jordbruket. Råvarorna från lantbruket och trädgården används i verksamheten men även till försäljning som köttlådor.

- Åsens by är på många sätt en sinnebild av Småland. Genom att skapa och erbjuda måltidsupplevelser i kulturreservatet, har vi förutsättningar att stärka varumärket Småland samtidigt som vi stärker vår position som besöksmål i regionen. Det ger oss en möjlighet att erbjuda produkter som kan generera intäkter till vår verksamhet och till de företag som vi vill samverka med, säger verksamhetschef Anneli Persson.

Upplev en unik frukost i autentisk miljö

Den bästa tiden på dygnet i Åsens by är på morgonen. Frukosten i långsamhetens lov börjar med kaffe på fat och en veteskiva klockan sju. Efter det följer besökaren med personalen ut och arbetar på gården. Djuren räknas in, matas och tas om hand, äggen plockas och efter morgonbestyren vandrar gästerna med en guide till en timmerstuga. Utanför stugan dukas bonnafrukosten fram med råvaror och mat som har anknytning till platsen. Vad sägs som nyplockade ägg, rökt kött från korna på gården, hemystad ost, filbunke, äppelkompott, rostade hasselnötter, hembakat bröd, kaka och kanelbulle och kaffe.

Här njuter gästen av naturen, den unika miljön, atmosfären och den goda maten.

Ljus framtid

Enligt Anneli är detta bara början på en utveckling av Åsens by. De har utvecklat ett koncept ”Så smakar Åsens by”, till vilken byns råvaror också används.

- I så lång utsträckning som möjligt använder vi de råvaror som vi producerar själva, och när det inte räcker försöker vi köpa lokala råvaror, säger Anneli.

Målet är att skapa nya, hållbara produkter som attraherar utländska besökare. Produkten frukost i långsamhetens lov är en del i det utvecklingsarbetet. Fler produkter kommer att se dagens ljus i framtiden.

För mer information:

https://www.asensby.se/valkommen.html Länk till annan webbplats.

Projekten är finansierade av Landsbygdsprogrammet.