Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Rågbrödsbak i Rasbo prästgård, Uppland år 1960.

Rågbrödsbak i Rasbo prästgård, Uppland år 1960. Foto: Wolter Ehn/Institutet för språk och folkminnen

Publicerades

Böngröt, snurrekål och blåbärskaka i ny kunskapsbank om svensk mattradition

Nu finns en ny digital kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige. Den heter Matkult.se och innehåller över 800 äldre recept, fakta om matlagning genom tiderna och mycket mer. Matkult.se har tagits av fram av Institutet för språk och folkminnen med stöd av landsbygdsprogrammet genom Jordbruksverket.

- Mathistoria och mattradition i olika regioner av Sverige är viktigt att känna till om man vill vidareutveckla regional mat. Då är en kunskapsbank som matkult.se en värdefull källa, säger Camilla Bender Larson, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.

Matkult.se är en viktig del i arbetet med att göra kunskap om svensk mat och mattradition tillgänglig. I kunskapsbanken finns fakta och fördjupande texter om matlagning och kosthåll genom tiderna, om råvaror och beredningsmetoder, dialektala benämningar på maträtter samt folktro och traditioner i matkulturen.

Kokboken innehåller över åttahundra äldre recept och på en karta kan du söka efter berättelser och beskrivningar kopplade till matkultur från människor i hela landet. Grunden till Matkult.se är det rika arkivmaterial som finns i Institutet för språk och folkminnens samlingar.

Kunskapsbanken matkult.se är en del av de satsningar som Jordbruksverket finansierar genom landsbygdsprogrammet och ingår i regeringsuppdrag om traditionell småskalig matkultur samt livsmedelsstrategin.

- I och med lanseringen har vi nu ett komplement till vår kunskapsbank Smakasverige.se som handlar om svenska traditionella matprodukter och råvaror, berättar Camilla Bender Larson.

Här hittar du kunskapsbanken Matkult.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.