Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Embla Nordic Food Award 2017

Publicerades

Nytt nordiskt matpris till Sverige!

EMBLA Nordic Food Award är ett nyinstiftat nordiskt matpris som lyfter fram den närproducerade och kvalitativa nordiska matkulturen. Den 24 augusti 2017 delades, för allra första gången, pris ut i 7 olika kategorier i Köpenhamn.

Annika blir tilldelad sin vinst

Vinnaren Annika Unt till höger

Samtliga deltagande nordiska länder representerades med kandidater till de 7 olika kategorier som EMBLA utlyst. Annika Unt från Lund som arbetat mycket målinriktat med att höja skolmatens status vann pris för Sverige i kategori ”Mat till många”.

- Att laga mat till barn är nog världens viktigaste yrke. Alla har rätt till bra mat, det gäller även våra äldre, säger Annika Unt, måltidsstrateg för maten inom Lunds kommun.

Juryns motivering

”Annika Unt, skapar matglädje och lust kring den offentliga måltiden. Lyfter både personal och elever med näring, nyttighet, pedagogik och stor kunskap men framför allt med matlust i fokus. Hon lyfter fram det unika med fri skolmat, utgår från svenska smaker, lokala producenter och en förståelse för varifrån maten kommer.”

Stort grattis till Annika!

Finska Thomas Snellman tog hem priset "Matentrepenör"

Vinnaren i kategori ”Matentreprenör” kommer från Finland, heter Thomas Snellman och är initiativtagare till en handelsmodell mellan konsumenter och småskaliga livsmedelsproducenter via Facebook-grupper som kallas REKO-ringar. Idén har han hämtat från Frankrike och sedan uppstarten i Finland 2013, har det vuxit till att engagera ca 270.000 personer. REKO-ringarna sprider sig nu även runt om i Sverige. Jordbruksverket upphandlar en nationell funktion för REKO-ringarnas utbredning i Sverige, en s k REKO-bas, vilken ska utgöra en svensk motsvarighet till Thomas.

Här kan du läsa mer om EMBLA och alla vinnare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Embla är namnet på den första kvinnan inom den nordiska mytologin. LRF och motsvarande lantbruksorganisationer i de övriga nordiska länderna står bakom arrangemanget för EMBLA Nordic Food Award.