Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Edward Blom i julmiljö

Edward Blom Foto: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette Montage: Tomas Gromkowski

Publicerades

Tjuvstarta inte julen!

Förr började man äta julmat först på julafton. Under 1900-talet tidigarelades restaurangernas julbord successivt, till dagens extrem där det dukas upp redan i november. Folk ställer numera fram tomtar och granar många veckor före jul – och butikerna måste förstås sälja pyntet ännu tidigare. När julen väl infaller är många så trötta på Stilla natt och rödkål att de inte står pall till Tjugondedag Knut utan kastar ut allt till nyår.

Detta är dumt! För att det är ett brott med tusentals års historia, men också för att tidigarelagd jul skapat ett nytt problem: ”oxveckorna”, en radda enahanda, mörka dagar i januari. Låt oss därför återgå till traditionen: sluta tjuvstarta och låt julens glans som förr vara till Kyndelsmäss, då dagarna börjar ljusna! Men hur ska man då stå ut med tiden fram till Lucia? Jo, fira andra fester!

Skördefest: Inföll oftast vid Mickelsmäss, men hela hösten finns det anledning att fira allt läckert som bärgats ur jorden. Låt oss ha en orgie i grönrätter!

Ålagille: Från september till november firar man i Skåne ålagille. I dag är det brist på ål, men varför inte bjuda in till ett allmänt fiskgille: En högtid med alla sorters läckra fiskar som laddar kroppen med omega 3-fettsyror, d-vitamin och energi inför den mörka årstiden.

Mårten: Få saker är så goda och passar så bra i höstmörkret som en gåsmiddag: ångande svartsoppa med smak av pepparkaka och madeira, världens läckraste fågel med fina tillbehör och en varm, kanelmysig äppelkaka. Till det ett bra rödvin – för S:t Martin firas på kontinenten med det första av årets vin.

Allhelgonahelgen: Att tända ljus på förfädrens gravar är en fin och meditativ sed. Efteråt passar det bra med varm choklad med hela familjen – eller om man är singel kanske istället några ale med kamraterna.

Halloween: I USA äter man inte bara spökdekorerade sötsaker utan även kanderade äpplen, rostad majs och allt möjligt av pumpa – gärna nedsköljt med cider.

Slaktfest: På senhösten när slakten skedde inför vintern hade man i gamla Bondesverige en fest då man frossade i alla sorters kött.

Nicolaus: Gör som i Tyskland: fira Nicolaus 6 december med små presenter, visor, Glühwein och småkakor!

Text: Edward Blom