Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Eldrimner

Marielle Lausch och Tomas Bergström på Jasiri gård med sin prisbelönta lammkorv. Foto: Stéphane Lombard

Publicerades

Tradition möter innovation i mathantverket

Mat utan tillsatser och matupplevelser som ger det där lilla extra. Det är vad allt fler konsumenter vill ha och är beredda att betala för och därför blir mathantverkarna också allt fler. Eldrimner, som arbetar med att utbilda, stötta och inspirera de små företagen, tror att det kan finnas 10 000 mathantverkare i Sverige i framtiden.

Potentialen finns, slår Bodil Corell fast. Hon är verksamhetschef vid Eldrimner och har sett det snabbt växande intresset hos både mathantverkare och konsumenter.  Liksom längtan efter närproducerat och det spårbara.

- En orsak till ökningen är problemen inom jordbruket. Det är svårt för många att få det att gå ihop ekonomiskt, och då gäller det att hitta andra sätt att försörja sig. Till exempel att förädla varorna och göra nya, unika produkter som får ta tid att producera.

Eldrimner är Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk och arbetar för att utveckla landsbygden. Det handlar om att hjälpa nya företagare att komma igång, om att hjälpa dem som redan finns och om att utveckla det svenska mathantverket.

Unika produkter

“Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas i huvudsak av lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården.

Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung.”

Citatet är hämtat från webbplatsen http://www.eldrimner.com/ Länk till annan webbplats., som i våras har fått ett helt nytt utseende. Där kan den intresserade enkelt hitta fram till utbildning, rådgivning och evenemang för mathantverkare. Fem branscher ingår i Eldrimner, vid sidan av  entreprenörsutveckling även bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, , fiskförädling, gårdsslakt och charkuteri och mejeri.

Hela Sverige

Eldrimner är en enhet i länsstyrelsen i Jämtlands län, men verkar över hela Sverige. Varje år får ett eget tema, en egen fördjupning. Just nu genomförs mathantverksdagar på flera orter i landet.

- Det övergripande syftet är att vi vill möta mathantverkarna ute i regionerna. Denna gång handlar dagarna om att lyfta gamla förädlingstraditioner och recept. Vi hoppas kunna förena tradition och innovation, berättar Bodil Corell. Just nu ser vi exempelvis ett nyvaknat intresse för inälvsmat.

Rikedomens bottnar

I oktober firar Eldrimner sitt tioårsjubileum i Östersund, samtidigt som SM i mathantverk avgörs och Særimner arrangeras. Det senare är ett återkommande, stort  idé- och kunskapsforum om mathantverk. Temat denna gång är Ett rikt mathantverk – socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart.

- Med det vill vi visa att det finns olika bottnar i rikedom, inte bara ekonomiska, förklarar Bodil Corell.

Namnet Eldrimner är lånat från den nordiska mytologin, där Eldrimner var grytan som ständigt kokade i Valhall och som användes av jättarna för att tillaga grisen Særimner i.