Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Myllymäki var besviken men nöjd över tredjeplatsen i årets Kock-VM. Foto: Per Erik Berglund/Pressbild

Publicerades

Bronsmedalj för Myllymäki i Bocuse d’Or 2015

Vinnaren av Bocuse d’Or 2015 har korats. Det blev grannlandet Norge med kocken Ørjan Johannessen som tog hem guldet i den femtonde upplagan av Kock-VM i Lyon, Frankrike. Sverige kom på tredjeplats.

Efter fem timmar och 35 minuter stod det klart att USA hamnade på andra plats och på tredje plats ingen mindre än Sveriges egna stjärnkock Tommy Myllymäki, som presenterade två sofistikerade rätter: Pärlhöna med svenska vintersmaker samt bäcköring.

I maj 2014 kammade han hem guldmedaljen i Bocuse d’Or Europe. Därför var bronset något av en besvikelse i årets tävling.

- Jag var här för att vinna. Jag och mitt team har jobbat hårt under en lång tid och just nu är vi lite besvikna, men jag vet också att det är världens bästa kockar jag tävlat mot. En tredjeplats i världen är förstås också en bedrift, sa Myllymäki direkt efter att han tagit emot bronsmedaljen.

Nyfunna kunskaper

Det svenska teamet bakom Tommy Myllymäki var Albin Edberg, assistent/commis, Jonas Dahlbom, coach, samt Henrik Nordström, President och Sveriges representant i juryn.

- Nu ska jag ladda om, ta hand om familjen och sedan leverera ännu bättre smaker och upplevelser på mina svenska krogar. Man lär sig en hel del nytt på att tävla i Bocuse d’Or, säger Tommy Myllymäki.

Norge tog hem guldet för femte gången och tvåan, USA hamnade på medaljplats för första gången i Bocuse d’Or. Priset för bästa commis gick till Finland som även prisades för bästa kötträtt. Japan lagade tävlingens bästa fiskrätt.