Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

"Vi hoppas att alla som är intresserade av utveckling kring mat ska använda Smaka Sverige", sa Christina Nordin vid lanseringen. Foto: Caroline Eriksson

Publicerades

Smaka Sverige – en ny kunskapsbank för svenska matbranschen

– Kunskapsbanken är ett sätt för Jordbruksverket att fortsatt tillgängliggöra kunskap kring mat, hållbar matproduktion, turism och landsbygdsutveckling. Vi hoppas att alla som är intresserade av utveckling kring mat använder den men också bidrar till att utveckla den, sade Christina Nordin divisionsdirektör på Jordbruksverket när den nya webbplatsen Smaka Sverige lanserades på restaurang Mathias Dahlgren i Stockholm.

Den nya webbplatsen lanserades den 12 december och samlar information om traditionella svenska smaker, regionala produkter, mathistoria och mycket mer på ett och samma ställe. Besökarna på releasen kom från branschorganisationer, myndigheter och mattidningar, alla med ett gemensamt intresse för att utveckla och stärka svensk gastronomi. Sara Sundquist är livsmedels- och miljöstrateg på Visita, branschorganisationen för svensk besöksnäring. Hon välkomnar satsningen Smaka Sverige.

– Det är ju fantastiskt att någon samlar ihop kunskap, ser och lyfter fram det som faktiskt finns ute i landet. Webbplatsen visar hur mycket det finns att ta del av.

Sara Sundquist ser att svensk mat och besöksnäring tydligt stärker varandra.

– Besöksnäringen är en motor och matproduktionen en annan. Adderar man de två får man en turboeffekt för båda som är väldigt kul att se. När man låter lokal mat eller lokala råvaror jobba tillsammans med besöksnäringen, som man gör väldigt bra på vissa orter idag, ser man att där bildas det solida företag och ett bättre besöksvärde skapas.

När Smaka Sverige lanserades fanns också de forskare och experter som på olika sätt jobbat med materialet som finns på webbplatsen på plats. En av dem är Charlotte Backman från Hushållningssällskapet i Skaraborg. Hon har varit samordnare för den arbetsgrupp som under året kartlagt Sveriges traditionella matprodukter med regional koppling.

– Det känns jättebra att materialet äntligen är uppe och finns tillgängligt för alla! Min förhoppning är att hemsidan får leva och utvecklas och att den kan vara både en kunskapskälla och inspiration.

Charlotte Backman har inventerat cirka 350 produktförslag tillsammans med Sven-Erik Larsson på Lokalproducerat i Väst och biologen Odd Nygård. Deras arbete resulterade i 105 produktblad som nu finns sökbara på Smaka Sverige. Förhoppningen är att materialet ska lägga grunden för fler ansökningar för att ursprungsskydda produkter enligt EU:s certifiering.

Gästerna på Matbordet kunde också ställa frågor till etnologen Håkan Jönsson från Lunds universitet som gjort sammanställningen av forskning och litteratur om svensk matkultur. Andra forskare på plats var Åsa Öström och Magnus Westling från Örebro universitet som gjort sensoriska bedömningar av bland annat äpplen, päron och hönsfåglar.

Den person som lockade flest besökare kring sitt bord var ändå Matbordets ansvarige kock Oskar Pettersson. Tillsammans med sina kollegor bjöd han på en femrättersmeny i mini-format. Rätterna, bland annat Hjälmargös med Gotlandstryffel och hålknäcke med vaniljglass, var sådana som Oskar tagit fram efter att ha provlagat sig genom ett sextiotal råvaror och produkter från Jordbruksverkets lista över mat som har möjlighet att ursprungsskyddas.

– Satsningen på ursprungscertifiering är jätteviktig. Vissa råvaror tror jag kan vara på väg bort. De lever kvar hos den äldre generationen men om ett par generationer till kan det tyvärr vara så att traditionen inte förs vidare, säger Oskar Pettersson.