Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

"Smaka Sverige är efterlängtad av många", säger Anna Hegethorn, projektledare på Jordbruksverket. Foto: Fredrik Persson

Publicerades

Upptäck Matsverige med nya ögon

Nu lanserar Jordbruksverket en ny webbaserad kunskapsbank. Webbplatsen Smaka Sverige samlar information om traditionella svenska smaker, regionala produkter, mathistoria och mycket mer på ett och samma ställe.

Webbplatsen kan ses som ett verktyg för företagare och offentliga aktörer som vill utveckla matproduktionen, visa regionala specialiteter och stärka besöksnäringen i Sverige.

- Kunskapsbanken ska inspirera till att upptäcka och utveckla vårt mat- och smakarv. Smaka Sverige är efterlängtad av de som arbetar inom matsektorn och besöksnäringen, säger Anna Hegethorn, projektledare på Jordbruksverket.

Projektet Smaka Sverige är en del i flera olika uppdrag som Jordbruksverket fått av regeringen. Bland annat att utveckla gastronomiska regioner och att öka lärandet om svensk mat.

Innehåll

Besökaren får via kunskapsbanken en chans att fördjupa sig i information om lantraser, traditionella grödor,  kortfilmer om regionspecifika matprodukters potential, smaktester och sortlistor.

- Smaka Sverige gör det så mycket enklare för producenter att utveckla och lära sig mer om regionala smaker eller traditioner.

- Webbplatsen ska skänka lika mycket inspiration som kunskap. Det finns mycket att lära och det här är bara början, säger Anna Hegethorn.

Det finns också möjlighet att utforska begreppen gastronomi, sensorik, mathistoria och foodies på djupet genom olika kunskapssammanställningar framtagna av specialister inom respektive område.

En viktig del av Smaka Sverige handlar också om Skyddade beteckningar (SUB och SGB) som ger producenter möjligheten att skydda sig mot plagiat och otillåtet användande av geografiska produktnamn. I dag har mer än 1 500 produktnamn skyddats med hjälp av lagstiftningen.

Utforska en ny spännande sida av Matsverige på Jordbrukets nya webbaserade kunskapsbank Smaka Sverige.