Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Ramslök

Ramslök

Ramslök. Foto: Odd Nygård

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

I produktion sedan

År 1741

En intensiv doft av lök sprider sig i de områden där ramslöken breder ut sina gröna blad om våren. I Sverige växer den vilt i de södra landskapen upp till Uppland. Du hittar den bland annat på Kinnekulle, Öland och Gotland.

Beskrivning

Ramslök (Allium ursinum) är en tämligen sällsynt växtart, som finns på lövängar och i lundar på mullrik jord. Där den väl etablerat sig bildar den ofta täta mattor av sina breda blad.

I stora bestånd känns en tydlig löklukt. Den har stjärnlikt öppna, snövita, blommor och många blommor i varje blomställning. Blomman sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken. Smaken påminner om vitlök.

I Sverige växer den vilt i de södra landskapen upp till Uppland. Observera att ramslök är fridlyst i Blekinge län, vilket innebär att inga växtdelar får plockas. Tänk också på att det i naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler.

Tidigt på våren finns det risk att förväxla ramslökens blad med blad från liljekonvalj eller tidlösa, vilka båda är giftiga. Men doften av lök finns bara hos ramslöken.

Historia

Första publicerade svenska uppgift om ramslök är i Rudbecks Hortus Botanicus från 1685 under namnet björnvitlök. Första fynduppgiften kommer från Gotland år 1741, men arten är känd sedan medeltiden.

Traditionell användning

Ramslök har en lätt vitlökssmak och kan användas ungefär som vitlök eller gräslök.

Det mest typiska receptet är ramslökssoppa, men passar också bra för att göra pesto, aioli eller i en risotto.

Hela plantan med blad, knopp, blomma och lök är ätlig, men oftast används enbart de späda bladen som med fördel plockas tidig vår.

Uppdaterad