Smaka Sverige

Ramslök

Ramslök

Ramslök. Foto: Odd Nygård

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

I produktion sedan

År 1741

Bland annat på Kinnekulle och på Gotland kan ibland hela skogen lukta lök om våren. Det kommer från ramslökens blad.

Beskrivning

Ramslök (Allium ursinum) är en tämligen sällsynt växtart, som finns på lövängar och i lundar på mullrik jord. I Sverige växer den vilt i de södra landskapen upp till Uppland. I stora bestånd känns en tydlig löklukt. Den har stjärnlikt öppna, snövita, blommor och många blommor i varje blomställning. Blomman sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken. Smaken påminner om vitlök.

Tidigt på våren finns det risk att förväxla ramslökens blad med blad från liljekonvalj eller tidlösa, vilka båda är giftiga. Men doften av lök finns bara hos ramslöken.

Historia

Första publicerade svenska uppgift om ramslök är i Rudbecks Hortus Botanicus från 1685 under namnet björnvitlök. Första fynduppgiften kommer från Gotland år 1741, men arten är känd sedan medeltiden.

Traditionell annvändning

Används som kryddört i matlagning. Det mest typiska receptet är ramslökssoppa. Blad, knopp, blomma och lök är ätliga.

Uppdaterad