Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Rädisa och rättika

Rädisa

Rädisa. Foto: Jens Weibull

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

Rädisa och rättika är varianter av samma art, där rädisan är mindre och rättikan större.

Beskrivning

Rädisor inklusive rättikor (Raphanus sativus) kan ha uppstått både i Asien och i Europa. I norra Europa finns de nämnda från 1600-talet. Skillnaden är i första hand att rättika är större, mer stärkelserik och mindre hårig. Rädisan odlas som vårprimör medan rättikan kan förvaras över vintern.

Sorter

I frökataloger från 1800-talet har rädisor och rättikor ofta samma namn som är rent beskrivande, till exempel runda gula, runda vita, runda karminröda eller ovala röda med vita rotspetsar. Ibland finns lite olika varianter på dessa namn. Man hade inga specifika svenska sorter utan de är gemensamma för norra Europa.

Historia

Rädisan har länge odlats i Kina och Japan. Romarna kände till växten vid vår tideräknings börjann. På 1500-talet kom den till Europa och i Sverige har den odlats sedan 1600-talet även om den inte blev vanlig förrän på 1800-talet.

Traditionell användning

Främst har roten använts till färsk kost eller kokt. Rättikan har också syrats. Vissa sorter ger stora fröställningar som omogna har syltats eller använts i inläggningar .

Uppdaterad

Källor

  • Crisp, Peter, 1995. Radish. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).
  • Hyltén-Cavallius, 1951. I: Svensk växtförädling. Del II. Trädgårdsväxterna. Åkerman, Åke (red).
  • Hansson, Marie och Hansson, Björn, 2002. Köksträdgårdens historia.
  • Diverse frökataloger från 1800-talet och början av 1900-talet.

  • Wikipedia