Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Norrländsk mandelpotatis

Mandelpotatis

Mandelpotatis. Foto: Anders Wiklund

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

I produktion sedan

År 1935

Mandelpotatis odlas över hela landet men är särskilt populär i norr.

Beskrivning

Mandelpotatis är en gammal potatissort. Den är långoval, något böjd och finns i två färgvarianter, den vanliga vita mandeln som är gulvit till gul och den mer sällsynta blå mandeln som är gulvit med blåaktiga skiftningar. Namnet mandelpotatis kommer sannolikt av potatisens form som vagt påminner om en mandel.

Mandelpotatis anses vara en delikatess. Dess särskilda karaktär beror bland annat på den höga torrsubstanshalten (cirka 3-4 procent högre än vanliga sorter såsom Bintje), vilket gör att den är väldigt mjölig och lätt kokar sönder.

Mängden torrsubstans påverkas av dagslängden liksom potatisens storlek. Storleken minskar ju längre norrut potatisen odlas.

Den norrländska mandelpotatisen växer snabbt och bli därmed mindre känslig för sjukdomar vilket minskar behovet av bekämpningsmedel.

Sorter

Den finska mandelpotatisen Lapin Puikula är sedan år 1997 en produkt med skyddad ursprungsbeteckning.

Historia

Potatissorten är känd sedan år 1845. Norrländsk mandelpären odlades år 1935 från Härjedalen i söder upp till Hornavan i norr. Idag odlas den äkta norrländska mandelpotatisen fortfarande i samma område. Den blå mandeln odlas dock mest i söder.

Traditionell användning

Mandelpotatis kokas med skalet på, eftersom den annars lätt faller sönder. Den är en självklar följeslagare till surströmming men också på norrländska julbord.

Uppdaterad

Källor

  • Almström 1845 Handels. 212
  • GHT nr 295, s. 12.