Mandelpotatis odlas över hela landet men är särskilt populär i norr.
Beskrivning
Mandelpotatis är en gammal potatissort. Den är långoval, något böjd och finns i två färgvarianter, den vanliga vita mandeln som är gulvit till gul och den mer sällsynta blå mandeln som är gulvit med blåaktiga skiftningar. Namnet mandelpotatis kommer sannolikt av potatisens form som vagt påminner om en mandel.
Mandelpotatis anses vara en delikatess. Dess särskilda karaktär beror bland annat på den höga torrsubstanshalten (cirka 3-4 procent högre än vanliga sorter såsom Bintje), vilket gör att den är väldigt mjölig och lätt kokar sönder.
Mängden torrsubstans påverkas av dagslängden liksom potatisens storlek. Storleken minskar ju längre norrut potatisen odlas.
Den norrländska mandelpotatisen växer snabbt och bli därmed mindre känslig för sjukdomar vilket minskar behovet av bekämpningsmedel.
Sorter
Den finska mandelpotatisen Lapin Puikula är sedan år 1997 en produkt med skyddad ursprungsbeteckning.
Historia
Potatissorten är känd sedan år 1845. Norrländsk mandelpären odlades år 1935 från Härjedalen i söder upp till Hornavan i norr. Idag odlas den äkta norrländska mandelpotatisen fortfarande i samma område. Den blå mandeln odlas dock mest i söder.
Traditionell användning
Mandelpotatis kokas med skalet på, eftersom den annars lätt faller sönder. Den är en självklar följeslagare till surströmming men också på norrländska julbord.