Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Kålrot

Kålrot

Kålrot. Foto: Jordbruksverket

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

Kålroten har en stark och lång tradition i Sverige och Norden.

Beskrivning

Kålroten (Brassica napus) är oval, klotrund eller plattrund med grön eller purpurfärgad nacke och gult eller vitt kött.

Olika smakprovningar har visat att det klart finns smakskillnader mellan olika sorter. De olika sorterna har också olika konsistens och köttfärg. Smaktesterna har främst varit enkla och skillnader i smak kan även bero på olika odlingsbetingelser.

Sorter

Kålrot för mat fanns under 1800-talet i trädgården eller i liten skala på åkern. Ett förädlingsarbete pågick under 1900-talets början med at få fram förbättrade stammar ur de svenska lantsorterna. Bland annat ville man hitta stammar som klarade klumprotsjuka. Förädlingsarbetet utfördes med tanke på foder och mat.

Sortlista - kålrot Länk till annan webbplats.

Odlingshistoria

Kålroten antas ha uppkommit där rova och kål odlats i närheten av varandra. En spontan korsning har skett som resulterade i kålrot. Dessa kålrötter har sedan växt och selekterats tillsammans med rova innan den separerades som en egen gröda. Något som skedde relativt sent, kanske första gången på 1500-talet.

Kålrötter hade aldrig samma betydelse som rova som stapelgröda och minskade i betydelse som mat när potatisen ökade i odling från sekelskiftet år 1800. Kålroten hade redan tidigare ansetts mer som trädgårdsväxt. Efter 1850-talet ökade odlingarna på åker främst i syfte att producera djurfoder.

Till skillnad från rovan försvann inte kålroten helt som mat på åkern och förädlingen av sorter i början av 1900-talet var inte bara för foder utan också för matproduktion.

Traditionell användning

Kålrot åts vanligtvis kokt tillsammans med spannmål eller kött, eller så kunde man mosa dem. Ofta kokades de i köttspad. Rötterna kunde också bakas hela därefter skalas och ätas. Mos användes även i bröd. Även bladen användes både i soppa och i bröd.

Rotmos med fläsklägg och rotmos med fläskkorv räknas idag som husmanskost och har en grund i gamla traditioner hur man åt kålrot.

Kålrot förknippas ofta med Sverige. Det engelska namnet är "swedes" och i Amerika säger man "rutabaga" vilket är vad kålrot heter i Västergötland (rotabagge).

Uppdaterad

Källor

  • Arrenius, Johan, 1862. Handbok i svenska jordbruket, del 1.
  • Morell, Mats, 2001. Jordbruket i industrisamhället 1870-1945. I: Myrdal, Janken (red). Det svenska jordbrukets historia. Janken Myrdal (red.). Band 3.
  • McNaughton, I. H., 1995. Swedes and rapes. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).
  • Keyland, Nils, 1919. Svensk allmogekost. Bidrag till den svenska folkhushållningens historia. Del 1, Vegetabilisk allmogekost
  • Osvald, Hugo, 1959, Åkerns nyttoväxter.