Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Kajp

Kaipar/Kajpar.

Kaipar. Foto: Riina Noodapera.

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

Landskap

Gotland

Kajp, eller skogslök, växer vilt bland annat på Gotland och har en mild purjolöksliknande smak.

Beskrivning

Kajplöken (Allium scorodoprasum) kan jämföras med en liten, späd purjolök. Den växer på Gotland och i andra kustnära områden i Sverige, men kallas bara för kajp på Gotland. Blommorna är vinröda och sitter i en klotlik samling. Blandas lätt ihop med sandlök och backlök.

Mognadstid

Kajp ska enligt gotländsk tradition plockas när gullvivorna blommar. Kajpen själv blommar i maj till juni men bladen ska alltså plockas innan dess.

Traditionell användning

Kajpsoppa är en klassisk gotländsk delikatess. Det går också att blanda kajp i smör och ha till grillat kött eller fisk.

Uppdaterad