Smaka Sverige

Jordärtskocka

Jordärtskocka

Jordärtskocka. Foto: E-M Strese

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

I produktion sedan

1600-talet

Jordärtskockan är en flerårig ört med ursprung i Nordamerika, som kom till Sverige på 1600-talet. Den odlas för sina knölar, som används som rotgrönsak.

Beskrivning

Jordärtskocka (Helianthus tuberosum) är en flerårig ört som är släkt med solros. Men det är stamknölarna, som uppstår under jord, som man äter. Jordärtskockor smakar något sött och innehåller inulin. Plantan växer varje år till 2-3 meters höjd, har kraftiga stjälkar, smalare blad än solrosen och en något mindre blomkorg. Jordärtskockan är mycket härdig och kan utan vidare odlas upp till zon 7, även om blomman sällan hinner utvecklas hos oss.

Sorter

Vanliga sorter är ”Suttons runda vita” och ”Vanlig röd”. Det kommer ofta ut nya sorter, men jordärtskocka säljs i regel inte under sortnamn utan man skiljer bara på sorter med vit eller rött skal.

Historia

Jordärtskockan odlades av ursprungsbefolkningen i nordöstra Nordamerika. Den kom till Europa på 1600-talet och till Sverige 1640.

Traditionell användning

Jordärtskockor äts ofta stekta eller till puréer och soppor, men de kan också ätas råa.

Uppdaterad

Dela

Källor