Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Sparris

Sparris.

Sparris. Foto: Dag Terje Endresen

Kategori

Örter och övriga köksväxter

Vare sig den är grön eller vit är sparrisen en av våra mest älskade primörer.

Beskrivning

Sparris (Asparagus officinalis) har han- och honblommor. Blommorna kan vara svåra att skilja åt, men honplantan har röda bär på sensommaren. I kommersiella odlingar vill man endast ha hanväxter, eftersom ingen energi går förlorad till frukt- och fröbildning. De kan då lägga mer krut på att få fram stora skott på våren och det är dessa skott man äter. Antingen äter vi dem som de är eller så bleker man dem genom kupning.

Sorter

Det finns många olika sparrissorter med olika egenskaper.

Sparrisen förökar sig vegetativt men det sker en hel del korsningar, så en sparrisodling förändra sig över tid. Den sparris som finns i äldre trädgårdar är en unik svensk genetisk resurs, så variationen anpassar sig naturligt till ett nordiskt klimat genom ett mer eller mindre omedvetet urval av odlaren själv.

Mognadstid

Sparrisen skördas från april och in i juni.

Historia

Människan har odlat sparris i över 4000 år. I svenska källor dyker växten upp på 1500-talet.

Sparrisen blev populär i högreståndsmiljö under 1800-talets senare del och sparrissängar var ett vanligt inslag i dessa trädgårdar. Det var främst franska och tyska sorter som introducerades i Sverige. Senare under 1900-talet kom också mycket växtmaterial från Holland.

Uppdaterad

Källor