Lins tillhör ärtfamiljen och producerar sina frön i baljor. Det finns många olika sorters linser och de olika fröna har olika karaktär och färg. Efterfrågan på de proteinrika linserna ökar och därmed också odlingen i Sverige.
Beskrivning
Lins (Lens culinaris) tillhör ärtfamiljen som känns igen genom att de producerar
sina frön i baljor. Linsens baljor innehåller vanligtvis två linsformade frön.
Det finns många olika sorts linser och de olika fröna har olika karaktär och färg.
Linsen har inte så stora krav på jord och klarar både lätt frost och torka.
Smak och konsistens
Smaken och konsistens på lins varierar mycket beroende på sort. Oftast har de
så kallade kultursorterna lite mera smak och fastare konsistens. De sorter som
avkastar mindre har generellt mera smak och de högavkastande lite mindre. De
svenskodlade linserna får anses ingå i segmentet delikatesslinser och har ofta en
mera påtaglig, nötig smak och är mera hållfasta samt har en mjäll textur.
Näringsinnehåll
Linser är en baljväxt och innehåller ganska mycket protein (ca 25 % i torkad, ca 10 % i kokt) och mycket av de essentiella aminosyrorna. De är rika på vitaminer, antioxidanter och mineraler samt har ett ganska högt innehåll av fibrer. Som andra baljväxter
innehåller de gelbildande fibrer som kan bidra till normala blodfetter och stabilisera blodsocker.
Odling i Sverige idag och förr
Linsodling förekom på många gårdar förr och de odlades mest till husbehov. Men
efter andra världskriget försvann odlingen i och med att jordbruket
mekaniserades. På senare tid har intresset kommit tillbaka i samband med det ökade intresset för växtbaserat protein. Därför har man börjat odla igen och även om odlingen ökar i snabb takt är efterfrågan på svenskodlade linser större än tillgången. För tillfället odlas både ekologiska och konventionella linser i Sverige och utvecklingen av odlingen går fort framåt och nya sorter provas. Det finns ett antal olika producenter som säljer linser i utvalda butiker, gårdsbutiker, via webbutiker och storhushållsgrossister.