Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Mese

Mese.

Mese. Foto: Fredrik Persson

Kategori

Mejeriprodukter

Landskap

Härjedalen
Jämtland
Ångermanland

Produktbeskrivning

Mese är en mjölkprodukt som tillverkas av vassle. Den finns i två varianter. Gjord på komjölk, som mest används till beredning av messmör, och den ursprungliga getmesen.

Mesen har en ungefärlig fetthalt på tre procent. Getmesen formas antingen till stora block eller rörs lagom mjuk och fylls i askar till en bredbar variant. Färgen kan variera från ljust gulbrun till mörkt kolabrun och beror på koktidens längd. Ju kortare koktid, desto ljusare mese.

Historia

Getmese på getvassle som är en restprodukt av ystningen till getost. Mesen har en ungefärlig fetthalt på tre procent. Traditionen är begränsad till den skandinaviska halvön och då främst Jämtland, Härjedalen och Tröndelag i Norge.

Historiskt sett gjordes mese i hela Europa. Men för cirka 200 år sedan blev det förbjudet att elda upp vedråvara för att bland annat koka mese. Ett motsvarande förbud har aldrig behövts utfärdas i Sverige.

Under vikingatiden fram till medeltiden kokades mese för att sedan soltorkas. På det sättes lyftes mjölksockret fram. När mesen torkat färdigt på fäbodtaken kunde den rivas över till exempel gröten.

Mjölksockret kan också lyftas fram genom kokning av vasslen.

De flesta av producenter av mese finns inom det angivna geografiska området. Det finns även några meseproducenter inom de övriga delarna av fäbodsbältet. Värmland-Dalarna-Hälsingland.

Kommentarer

Den norska brunosten skiljer sig från svensk mese då det krävs tillsats av grädde.

På kontinenten finns olika släktingar till mese till exempel ricotta: Vid tillverkning av Ricottaost kokas vasslen och det vita albuminet skummas och pressas till ost.

Ett utkast till ansökan om skyddad ursprungsbeteckning arbetades fram av Eldrimner under början av 2000-talet

Uppdaterad

Källor