Filmjölk ofta förkortat till fil är en trögflytande kulturmjölk med stark förankring i den svenska matkulturen. Filmjölken har för generationer haft en självklar plats på frukostbordet.
Innehåll / ingredienser
Filmjölk framställs av opastöriserad eller pastöriserad komjölk. Filmjölk är en med mesofil syrakultur syrad mjölkprodukt med frisk, fräsch syrlighet och trögflytande konsistens.
Filmjölk har en mild syra och sötma tillsammans med lätt krämighet.
Tillagningsmetod
Filmjölk har syrats av bakterier av släktena Streptococcus, Lactococcus (en underavdelning av Streptococcus) och Leuconostoc. Bakteriernas metabolism ger mjölken en syrlig smak, och bakterierna gör även att mjölkens proteiner, främst kasein, koagulerar, vilket gör filmjölken trögflytande.
Historia
Begreppet filmjölk eller bara fil är känt sedan 1700-talets första hälft. Filmjölken har för generationer av svenskar varit en självklar del av frukosten. Den äts med müsli, sylt, äppelmos eller brutet knäckebröd.