Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Grynkorv

Grynkorv

Grynkorv. Foto: Anders Wiklund.

Kategori

Kött och charkuterier

Landskap

Västergötland

I produktion sedan

1600-talet

Grynkorv är en västgötsk tjock färsk korv som består av grovmalet fläskkött, korngryn, salt socker och peppar. Den har fått sitt namn av att den innehåller korngryn. Grynkorven är Skaraborgs nationalrätt.

Ingredienser/innehåll

Grynkorv är en västgötsk tjock orökt korv som består av grovmalet fläskkött, korngryn, salt socker och peppar. Ibland blandas även nötkött eller potatis i.

Processen

Korngrynen, som skall vara klippta, inte krossade, blötläggs innan de blandas i korvsmeten. Korvsmeten fylls därefter i raka svinfjälster. När korven ska tillredas gör man det genom att koka dem. Grynkorv är en färskkorv med begränsad hållbarhet och är blekgrå i färgen.

Geografisk utbredning

Grynkorven har en mycket lokal förankring. Den hör hemma i f.d. Skaraborgs län. Utanför detta område är det den grovhackade fläskkorven, en korv som saknar inblandning av korngryn och peppar, som dominerar. 2005 utnämndes Grynkorven till Skaraborgs nationalrätt och har en egen intresseförening, Grynkorvens vänner.

Grynkorv tillverkades så sent som för fyrtio år sedan av samtliga charkuterier i Skaraborg. Idag återstår 13 producenter varav sju är lokala ICA Nära-butiker.

Historia

Grynkorv omnämns i skrift redan 1623. ”Till den bästa grynkorfven förväller man korngryn i mjölk, hvarmed sedan uppblandas finrifven, rå lefver..”.

Det finns idag inga säkra uppgifter om grynkorvens exakta ursprung. Mycket tyder på att korven har en lång historia som går tillbaka till en tid när tillgången till kött var begränsad. Köttet grovhackades eller krossades, blandades med korngryn och stoppades i svintarmar.

I äldre tider när varje bondgård, i samband med svinslakten, tillverkade sin egen grynkorv hände det att svinfjälstret inte räckte till. Korvmassan fick då stekas direkt i pannan. Detta kallades för ”skinnatröt”.

Gryn var en billig utfyllnad, liksom lök och inälvor. Grynkorvens varianter är oanade, Kajsa Warg (1755) gjorde en grynkorv som förutom korngryn även innehöll mjölk, njurtalg, rödlök, oxlever, fårlever, ägg, socker, bröd, smör och russin.

Grynkorv är en råkorv och den har därför begränsad hållbarhet. Den färska korven förvaras i saltlag och måste konsumeras inom några dagar. För att rädda korv som blivit över hängdes den förr till tork s.k. hängkorv. Den blev då mjölksyrajäst. Hängkorven kunde också rökas (jfr. isterband).

Uppdaterad

Källor

  • Stiernman Com. 1: 882 (1623)
  • Recept från 1869
  • Grynkorvens Vänner