Beskrivning av olika sorters äpplen, både äldre och nyare, odlade på Österlen.
Historia
Ett markant inslag i kulturlandskapet i Österlen är de stora fruktodlingarna kring Kivik. Här odlas merparten av de svenska äpplen som konsumeras i landet. Under några vårveckor blommar tusentals fruktträd. På hösten är det äppelskörd med äppelmarknad. Här finns musterier och Äpplets hus.
I regionen Österlen är äppelodlingen är en av nyckelnäringarna i.
Några favoritsorter
- Kim: Ganska nytt svenskt äpple med matt, rött skal. Fast och saftigt kött, gott till sallader, ugnstekt eller i grytor. Vinteräpple.
- Gravensteiner: Stort, avlångt äpple med gulgrönt, fett skal som doftar underbart. Krispigt och utsökt i smaken, passar till allt, särskilt till paj. Vinteräpple.
- Katja: Medelstort, lysande rött och fett skal med god doft. Gott ätäpple, syrligt med fin sötma. Sent höstäpple.
- Rubinola: Relativt nytt äpple från Tjeckien, mycket vackert, glänsande gulrött skal. Hög sötma och syrlighet, mycket gott att äta och att ha till must. Höstäpple.
- Aroma: Medelstort till stort äpple med vackert, rosarött, matt skal. Saftigt och lagom mjukt fruktkött med underbar arom, gott att äta och bra till matlagning. Sent höstäpple.
- Signe Tillish: Stort, gulgrönt äpple som ibland kan få en svag rodnad. Utsökt gott ätäpple, passar även till paj. Höstäpple som håller till jul.
- Cox Orange: Litet äpple med gulgrönt skal som kan få en lätt rodnad. Gult, gott fruktkött med karaktäristisk smak av nötter och päron. Vinteräpple.