Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Ansjovis

Ansjovis.

Anjovis. Foto: Odd Nygård

Kategori

Fisk och Skaldjur

Landskap

Bohuslän

I produktion sedan

År 1842

Produktbeskrivning

Ansjovis är en fiskkonserv gjord på skarpsill (Sprattus sprattus) inlagd i allehanda kryddor. Skarpsillen fångas när den är 11–13 cm lång, saltas, läggs in och kryddas på ett speciellt sätt. Bland annat med kanel, svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad, kryddnejlika, spansk humle (oregano), kardemumma och sandelträ.

Skarpsillen är en liten sill med skarpa sågtandade fjäll som bildar en ”köl” på fiskens buk. Därav smeknamnet vassbuk.

Skarpsillen är vanligt förekommande i Skagerrak och Kattegatt. Det finns även ett stort bestånd i Östersjön, Bottenhavet och i Bottenviken. Fisken lever av djurplankton, fisklarver och fiskyngel.

Den skarpsill som idag används till ansjovisinläggningen fiskas till stor del i de norska vattnen. Så har även historiskt varit fallet då tillgången på skarpsill längs Västkusten varit begränsad.

Historia

Ansjovis är en inläggningsform som föddes i Fjällbacka år 1842. Den första ansjovisinläggningen gjordes av salteriägaren Gustav Andersson. Inspirationen till inläggningen kom från Lettland. Den första ansjovisen lades in vid Dorthes Konservfabrik Fjällbacka.

Under slutet av 1800-talet etablerades ytterligare ansjovisberederier i Strömstad, Fiskebäckskil, Lysekil och Fjällbacka. Även i Göteborg bereddes ansjovis. Redan vid förra sekelskiftet började sammanslagningen av flera mindre enheter till större bolag.

Fjällbackaansjovisen försvann från marknaden år 1928 då fabrik och magasin brann ner till grunden.

I Grebbestad startades år 1887 tillverkningen av ”Hummeransjovis”. Men eftersom den inte innehöll någon hummer tvingades man under slutet av 1900-talet ta bort den klassiska hummern från logotypen. Idag är handelsnamnet Grebbestad Ansjovis Original där tre skarpsillar, eller möjligen ansjovisar, i stället pryder de rosa burkarna. Inläggningen tillverkas inte heller i Grebbestad utan produceras av norskägda Abba i Kungshamn.

Kommentarer

Den äkta fisken ansjovis (Engraulis encrasicolus) säljs under namnet sardell.

Uppdaterad

Källor

  • Wikipedia
  • Swahn, J.-Ö. Mat – Historisk uppslagsbok 2003 Ordalaget
  • Sydsvenskan 22/12 2007