Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Ljusugnsbröd

Ljusugnsbröd

Ljusugnsbröd. Foto: Odd Nygård.

Kategori

Bröd och bakverk

I produktion sedan

1920-talet

Produktbeskrivning

Bakas som tunnbröd i mycket het ugn. Bakas på rågsikt.

Historia

I norra Västerbotten kallas hårt tunnbröd ofta "ljusugnsbröd", vilket endast kan bakas när bakugnen har ljusnat och inget sot är kvar i ugnstaket, det är tecknet på att bakugnen är riktigt varm. Innan ugnen ljusnat kan man gärna baka mjuka bröd som till exempel "Hällakaka", även kallad "kakun", som är en tjockare variant av tunnbröd.

Kornet var i hela Västerbotten det viktigaste sädesslaget. Kornmjöl går inte att jäsa. Det gamla västerbottniska förrådsbrödet är därför det ojästa tunnbrödet.

I Västerbottens kustbygder spelade rågen en viss roll som brödsäd. Här bakades ett jäst bröd, kakun, eller skarpkakun. Genom olika blandningar av korn och råg fick man kakubröd, senare ofta kallat ljusugnsbröd, vilket var jäst, och alltså litet tjockare tunnbröd.

Ljusugnsbröd eller Kakubröd var ett blandbröd bakat på råg- och kornmjöl. Det uppges ha börjat bakas på 1920-talet i Skellefteåtrakten.

Uppdaterad

Källor

  • Wikipedia
  • Västerbottens läns hembygdsförening