Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Kavring

Kavring

Kavring. Foto: Fredrik Persson.

Kategori

Bröd och bakverk

Produktbeskrivning

Kavring bakas på fullkornsrågmjöl och blir saftigt och hållbart genom att en del av rågmjölet skållas och genom tillsats av surdeg, som ger brödet en syrlig brytning. Brödet får sin mörka färg av mörk sirap. Kavring är som godast om den har fått mogna under några dygn.

Historia

Kavring är namnet på många olika bröd, som har lång hållbarhet och fungerade som förrådsbröd. Brödet förekommer i två typer. Den ena typen är ett helgräddat bröd medan den andra typen är ett tvegräddat bröd där brödet först gräddas som ett stort långsmalt bröd.

Efter den första gräddningen tas brödet ut ur ugnen och delas på längden i en över och en underdel. Snittytan smörjs med ister, de två halvorna läggs ihop och brödet förs åter in i ugnen för att bakas ytterligare en gång. När brödet tas ut andra gången har det en hård skorpa som hindrar brödet från att torka.

I det medeltida Sverige bakades kavring med rågmjöl, men i andra regioner kunde det lika gärna vara andra mjölsorter. Bakningsprocessen var dock densamma. Bakning av kavring var ett sätt att göra hållbart bröd för soldater och skeppsfolk.

I länderna kring södra Östersjön, inklusive Skåne, har allmogen haft kavringen som sitt viktigaste förrådsbröd. Traditionen i Skåne säger att en kavring skall vara mörk. Troligen beror det på att de skånska bönderna länge höll kvar vid vinterrågen, som gav brödet en mörkare färg.

Vårt ord kavring kommer från ett äldre danskt ord ”kaghring”. Kavring var i svensk litteratur synonymt med skeppsskorpor fram till 1600-talet.

Kommentarer

I våra dagar benämns också ett bröd bakat på fullkornsråg med sirap och kryddor för kavring.

Uppdaterad

Källor

  • Brödinstitutet