Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Börja din smakresa idag

Kollage med kvinna i bröddisk, ost, och man med lufttorkad skinka

Tack vare Sveriges mathantverkare får vi tillgång till mat och dryck som är tillverkad av lokala råvaror och utan onödiga tillsatser. Genom att handla från de småskaliga bagerierna, mejerierna och charkuterierna får vi med oss en bit av vårt Svenska matarv där traditionell tillverkning och ny kunskap möts.

Foto

Eldrimner

Intresset för lokalproducerad mat och dryck i Sverige är stort och fortsätter växa. Fler och fler letar efter det genuina, upplevelsen av nya smaker och känslan av kvalitet. Produkter som känns trygga, måltider vi minns och vill ha mer av.

Över hela vårt land verkar producenter med passion för mathantverk och en matkultur där den mänskliga närvaron finns med i hela produktionskedjan. Från lokala råvaror till den förädlade produkten. Varje plats med sin egna smaker, formade av vår natur.

Mathantverkarnas gedigna kunskap om konserveringsmetoder som fermentering och inläggning ger oss en hållbar matproduktion utan onödiga tillsatser. Men hantverksprodukter är mer än unika smaker och hög kvalitet. Det är också en möjlighet till djupare förståelse för vad vi äter.

Våra val i butiken gör skillnad

Genom att handla från de småskaliga bagerierna, mejerierna och charkuterierna får vi med oss en bit av vårt Svenska matarv där traditionell tillverkning och ny kunskap möts. Hantverksost på ostbrickan eller lokalt producerad filmjölk till frukost – våra val gör skillnad.

För samtidigt som vi köper lokalproducerad mat och dryck hjälps vi också åt att bevara landskap rika på växt- och djurliv. Fler har möjlighet att verka och bo på landsbygden och vi bidrar till en positiv förändring, för både människor, djur och natur.

Smör gjort på syrad grädde från fäbod i Jämtland, surdegsbröd bakat på kulturspannmål, saft av kallpressade bär i Skåne, torkat vildsvinskött från Östergötland eller löjrom från Norrbottens skärgård. Från söder till norr kan vi upptäcka vårt land genom njutningsfull mat och dryck.

Börja din smakresa idag!

Kollage av kvinna som kokar sylt, rökt fisk och inlagda grönsaker.

Över hela vårt land verkar producenter med passion för mathantverk och en matkultur där den mänskliga närvaron finns med i hela produktionskedjan. Från lokala råvaror till den förädlade produkten.

Uppdaterad

Hitta lokalt mathantverk

» Din vägvisare till Sveriges mathantverk  Länk till annan webbplats.

Karta som visar var du hittar Sveriges mathantverkare.


» Upplev lokal mat och dryck i Sverige med White Guide Länk till annan webbplats.

White Guides Mat- och Dryckeskalender™ tipsar dig om evenemang och aktiviteter som hyllar det närproducerade mathantverket.


Gårdsbutiker och REKO-ringar

För att köpa lokalt mathantverk kan du söka efter din närmaste gårdsbutik eller REKO-ring. REKO-ringarna använder facebook där du får veta vad du kan beställa och var och när de beställda varorna kan hämtas.