Choklad kan, förutom att ätas som sötsak, användas även i matlagning. För att lära sig mer om chokladens historia i Sverige kan man vända sig till de olika källor som listas nedan. Det finns gott om litteratur i arkiv och på museer som handlar om äldre produktionsmetoder i hemmet, men även vetenskapliga texter där man kan följa livsmedelsindustrins framsteg genom tiden.
Kunskap om gamla svenska produktionsmetoder kan vara relevant för dagens matproducenter, och bidra till en ökad förståelse för varför dagens produkter ser ut och smakar som de gör.
Berthas, Maja. 2008. Svensk chokladbok: (chokladbutikerna – hela Sveriges utbud: svensk chokladhistoria – från 1600 – tal till mässor på TV: hur chokladen blir till – från plantagehyllan till tryffelhyllan/, Stockholm: Grenadine.
Conradsson, B. 1986. Karameller: om kulturhistoriskt godis från skådebröd till sega råttor. Stockholm: Nordiska museet.
Skribent
Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet
Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola