Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Utbildningsinsatser ska göra Lappland till kulinarisk region

Hjortron och Ulla Blomqvist

Ulla Blomqvist har varit projektledare inom projektet Lappland - a culinary region som arbetat för att utveckla måltidsupplevelser i regionen.

Landskap

Lappland

Projekt

Lappland - a culinary region

I samarbete med etablerade kockar, matproducenter, restauranger och caféer har projektet Lappland a culinary region arbetat för att stärka utvecklingen av måltidsupplevelser i regionen. Fokus har legat på kunskapshöjande insatser, matproducenternas produktutveckling och de lokala råvarorna.

Under drygt två år har events, kurser och upplevelser genomförts som svetsat samman olika grupper.

Över 40 kurser för matproducenterna har ägt rum. Kockar och matsalspersonal, caféer och mindre matställen har erbjudits “skräddarsydda” kurser med inslag om främst lokala råvaror. Dessutom har deltagande restauranger med hjälp av en gästkock haft möjlighet att producera en måltidsupplevelse med närproducerad mat och i vissa fall även lokal dryck i sin hemmarestaurang. Allt detta har bidragit till ökad kompetens, vidgat entreprenörskapet och skapat nätverk.

– Genom olika aktiviteter ville vi höja kvaliteten och öka möjligheterna att skapa fler exportmogna produkter och måltidsupplevelser i regionen, säger Ulla Blomqvist, projektledare för projektet Lapland a culinary region och förklarar hur hon ser på en exportmogen måltidsupplevelse:

– Att som gäst få njuta av lokalproducerad mat och dryck med hög kvalitet. Koppla ihop goda smaker och en trevlig miljö. Måltiden kan med fördel förläggas ”out-doors” vid en vacker älv, en sjö eller en fjällmiljö med vita toppar av snö i bakgrunden.

Växande besöksnäring och White guide

Flera av de tongivande representanterna för rennäringen har deltagit i olika utbildningar och samiska kockar har medverkat i kockutbildningen vid olika tillfällen. Inslag med genuin anknytning till samerna i regionen bedöms som viktig i en växande besöksnäring i regionen.

För att höja kvaliteten hos deltagande restauranger har det bland annat genomförts utbildningar om de krav som krävs för att bli upptagen i White Guide. Några restauranger har under de senaste åren nått upp till den här nivån, såsom Kittelfjäll Värdshus och Wild River vid Mårdseleforsen. Förhoppningen är att fler restauranger ska kunna etablera sig i White Guide.

Finns det något som du tycker har varit extra roligt i projektet?

– Ja, det är när erkända aktörer i branschen talar gott och stolt om de norrländska råvarorna. Jag blir glad när jag ser att vi har lyckats öka kvaliteten och medvetenheten hos både producenter, restauranger och inte minst på mindre matställen och caféer. Det som återstår är butikerna.

Projektledarens råd till andra som ska driva projekt

  • Ett brett kontaktnät är en stor tillgång. Du kan plocka in människor i projekt som kan komplettera varandra för att få en brett kontaktnät.
  • Jag hade gott kontaktnät med duktiga kockar genom att ha jobbat med restaurangskolan i Umeå. På så sätt kunde vi få 6 stjärnkockar som höll i utbildningar. De betydde väldigt mycket.

Fakta om projektet

Namn: Lappland - a culinary region

Projektägare: Vilhelmina kommun

Kontakt: Ulla Blomqvist, projektledare

Samarbetspartners: Anders Skum fjällvilt, Hela Sverige ska leva, Hushållningssällskapet, Lantbrukarnas Riksförbund, Lapplands viltprodukter, Sápmi, Vilhelmina kommun

Finansiering: Europeiska jordbruksfonden, via Jordbruksverkets utlysning inom Landsbygdsprogrammet för måltidsexport.


Uppdaterad