Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Mjölk

Mjölk

Mjölk. Foto: Ingela Nyman/Scandinav bildbyrå.

Kategori

Mjölk

Alla däggdjur producerar mjölk till sina ungar. Den mjölk som vi använder mest i Sverige kommer som regel från mjölkkor. Det finns mjölkkor och mjölkproducenter i hela Sverige.

I Sverige producerar vi knappt 3 miljoner ton mjölk. Det är cirka 300 liter per person och år. Av den mjölken blir ungefär 700 tusen ton så kallad konsumtionsmjölk det vill säga standard-, mellan-, lätt- och minimjölk.

Innehåll

Mjölk innehåller protein, mineraler och vitaminer som exempelvis vitamin B12. Den är också en viktig kalciumkälla och innehåller fosfor som samverkar med kalcium för att du ska få starka ben och tänder. Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk. Mjölk är i dag berikad med vitamin D som vi får i oss för lite av.

Historia

Det var de första jordbrukarna som lanserade mjölken för omkring 6 000 år sedan. Innan vi kom på att man kunde värma mjölken för att döda bakterier (pastörisering) var det en produkt som i stort sett bara användes för husbehov. Men genom att värma och kyla ned mjölken blev den mer användbar.

Det är inte alla som kan dricka mjölk. Många i norden kan dock göra det eftersom vi kan bryta ned mjölksockret som finns i mjölken. Därför är mjölk en vanlig dryck i Sverige. I dag kan du köpa laktosfri mjölk och laktosfria mjölkprodukter. Det beror på att mjölken har behandlats med ett enzym som bryter ned mjölksocker. Det innebär att de som är laktosintoleranta kan dricka dessa drycker.

Olika sorters mjölk

Grunden för all mjölk som du kan köpa i affären är den naturliga mjölken som kommer direkt från kons spene. Den har en fetthalt som varierar mellan 3,8 och 4,5 procent. Genom att ta bort fett får vi olika sorters mjölk. Fettet kan användas för att göra smör och grädde. Det finns:

  • Standardmjölk som har en fetthalt på 3 procent.
  • Mellanmjölk som har en fetthalt på 1,5 procent.
  • Lättmjölk som har en fetthalt på 0,5 procent.

När mejerierna gör smör och grädde blir det restprodukter som också kallas för mjölk. Det är: kärnmjölk och skummjölk som i affären kallas för minimjölk.

Uppdaterad