Nyheter
-
Nationellt uppdrag om skyddade beteckningar för livsmedel och jordbruksprodukter
I Sverige finns det idag 6 produkter med skyddade beteckningar enligt EU:s regelverk. Det är Kalix löjrom, Upplandskubb (bröd) och Hånnlamb (kött från Gotländska gutefår) som har s... -
Tjuvstarta inte julen!
Förr började man äta julmat först på julafton. Under 1900-talet tidigarelades restaurangernas julbord successivt, till dagens extrem där det dukas upp redan i november. Folk ställe... -
3 miljoner till ökad kunskap om grönt kulturarv och svenska lantraser
Jordbruksverket utlyser 3 miljoner kronor till kurser och utbildningar inom grönt kulturarv och svenska lantraser. Syftet är att förmedla praktisk kunskap kring traditionella brukn... -
41 guldmedaljer på Öppna SM i Mathantverk
Nu har det bästa mathantverket 2016 utsetts. Efter ett gediget juryarbete, där över 400 produkter bedömdes i sammanlagt 40 klasser, prisades vinnarna i Umeå den 8 oktober. Medaljre... -
Så ska köttbranschen möta proteinskiftet
Proteinskiftet sker här och nu. Konsumtionen av framför allt rött kött väntas minska framöver. Men utvecklingen behöver inte vara negativ för de svenska köttproducenterna, menar fl... -
Jordbruksverket fortsätter arbetet med skyddade beteckningar
Under 2014 genomförde Jordbruksverket en grundläggande kartläggning av förekomsten av traditionella svenska livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprun... -
Unika mervärden hos svenskt kött
Lagom till sommarens ljumma grillkvällar finns nu sammanställda fakta om mervärden hos svenskt kött. Det kan göra det lättare att välja mer hållbara alternativ i köttdisken. Med me... -
Svensk mat och matkultur ska lyftas
Jordbruksverket har tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Institutet för språk och folkminnen och Sametinget fått i uppdrag av regeringen att ta tillvara och utveckla traditionell... -
Nu ska maten vara ”dirty”
Det kantstötta, fula och bortkastade tillhör framtiden – dirty food-trenden är här för att stanna. En av de stora fördelarna är minskat svinn. -
Möjligheter och risker med ändrat klimat
Klimatförändringarna kommer på sikt ge en förlängd odlingssäsong i Sverige. Samtidigt ökar riskerna – för torka och nya sorters skadedjur. Svenska matproducenter måste anpassa sig ... -
Stockholms läns kulinariska arv
Länsstyrelsen har tagit fram en ny rapport Platsens smaker som beskriver de specifika förutsättningar som har format länets mattraditioner och kulinariska arv.