Vad har Kalix löjrom, Wrångebäcksost och Skedvi Bröd gemensamt? Jo, de är några av de produkter i Sverige som fått en mycket eftertraktad skyddad EU-beteckning. En sådan som till exempel champagne från distriktet Champagne i Frankrike har. Men vad är en skyddad EU-beteckning egentligen? Och vad har den för betydelse för producenterna, för landsbygdsutveckling och för oss konsumenter? Lyssna på senaste avsnittet av Podden Landet som handlar om just detta.
Lappländsk fjällröding kommer från början från sjön Hornavan. Idag odlas den i nätkassar i den västra delen av Västerbottens län och den södra delen av Norrbottens län.
Vindelnrökt skinka är skinka från gris som har rökts i varm ugn som eldats med ved från trädet al. All tillverkning sker i Degerfors socken i landskapet Västerbotten.
Vit färsksaltad östgötagurka görs av vit druvgurka som legat i saltlake i minst tre dagar. Det är en traditionell östgötsk delikatess som behållit sin regionala särprägel.
SRBpremium är kött från stambokförda kor av rasen Svensk Röd och Vit Boskap, SRB. Dessa kor finns i så gott som hela landet. De ger både rikligt med mjölk och ett välsmakande kött.
Jämtländsk vit källarlagrad getost är en ost som framställs av opastöriserad mjölk från Svensk lantrasget. Hantverket har sitt ursprung i fäbodkulturen och är en tradition som förts vidare genom generationer. Den här typen av ost har tillverkats i över 1000 år.
Grebbestadostron är vildfångade europeiska ostron från svenska västkusten. De handplockas av dykare eller fångas med håv av vadande fiskare i Grebbestad norra och södra skärgård.
Skedvi Bröd Originalet och Skedvi Bröd Extragräddat är ett runt knäckebröd bakat på rågmjöl och som gräddats i vedeldad stenugn med gjutjärnshäll. I mitten av de runda bröden finns traditionellt ett hål för att kunna hänga bröden på stång.
Livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen med en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, eller med en skyddad geografisk beteckning, SGB.
Wrångebäcksost, Upplandskubb, Svensk Punsch, Spettekaka och Kalix löjrom är några av de produkter från Sverige som fått en skyddad ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning inom EU.
Liten men naggande god är den senaste i raden av svenskproducerade livsmedel som skyddas av EU. Gotlandslins har fått det eftertraktade beskedet från Bryssel om en skyddad ursprungsbeteckning inom EU.