Björksoda

björkar

Björksaven tappas från träden tidigt på våren och fermenteras till en mousserande alkoholfri dryck. Foto: Pixabay

I produktion sedan

Text

Björksoda är en alkoholfri dryck av ren björksav. Björksodan beskrivs som en torr, mousserande dryck som med sin friskhet passar bra som måltidsdryck eller välkomstbubbel från naturen.

Björksoda är en småskaligt och hantverksmässigt framställd alkoholfri dryck av ren björksav. Björksaven tappas långsamt från björkarna på våren. Björksaven får fermentera i två omgångar enligt champagne- metoden till en torr mousserande alkoholfri dryck. Därefter lagras björksodan i jordkällare i minst ett år.

Processen

Det är tidigt på våren, när tjälen just har gått ur marken, som saven stiger i björken.

Björksav består till största delen av det finaste vatten, som filtrerats genom björkens rotsystem och stam.Det är björksavens övriga innehåll av bland annat sockerarter som gör att det går att fermentera den.

Vid tillverkningen av björksoda fermenteras saven i två omgångar, en gång utanför och en gång i flaskan. Fermenteringen inuti flaskan gör saven naturligt mousserande.

Fermenteringen har två syften. Dels konserveras saven genom att PH-värdet sänks successivt genom processen. Dels utvecklas smaken och den naturliga kolsyran.

Björksodan lagras i jordkällare i minst ett år. Resultatet blir en alkoholfri, torr, mjukt mousserande dryck.

Björksodan är naturligt kolsyrad vilket innebär att bubblorna liksom i en champagne är fler vid en högre temperatur och färre vid en mkt låg temperatur. Björksodan skall därför inte serveras direkt från kylskåpet, utan vid ca 6-10 C. Bubblorna vilar lite när temperaturen är för låg, men kommer till liv om du tar ut flaskan en halvtimme innan servering.

Björksodan är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten.

Historia

Björksav samlas och dricks i alla länder där björken är vanlig.

I Sverige nämns björksav som dryck för första gången i Olaus Magnus Historia om de nordiska folken från 1555.

Björksavstappning har i alla tider varit människans sätt att ta tillvara på årets första skörd från naturen. Björksaven dracks förr på våren då det ansågs vara ett mycket viktigt tillskott av vitaminer och mineraler.

Trots att björksav utvinns i princip överallt där det växer björk finns en rad olika tillvägagångssätt för att förvara och förädla den.

Kunskapen om att låta björksaven fermentera till en bubblande frisk alkoholfri dryck är hämtad från Östeuropa.

Björksoda tillverkas idag av Ängabackens Björksoda i Småland.

Du kanske också är intresserad av det här