EU vill värna om den regionala maten och matens ursprung. Ett sätt att göra det är EU:s skyddade beteckningar. Ute i Europa finns det en stolthet över den inhemska och traditionella maten och länder som Frankrike och Italien har hundratals produkter registrerade. I dag finns det ca 1 500 produkter med skyddad EU-beteckning. Av dessa är endast åtta svenska.
Kalix Löjrom blev för tio år sedan Sveriges första svenska livsmedel att skyddas enligt EU:s ursprungsmärkning Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Det är den starkaste skyddsgraden som går att få. Den specifika löjromen firas särskilt i Kalix och dessutom satsar Kalix kommun på att utveckla regionen och destinationen utifrån den skyddade beteckningen.
I Vänern finns en fisk som heter siklöja. Den fiskas mellan den 17 oktober till den 17 december för sitt orangea guld, Vänerlöjrom. Nu har produkten Vänerlöjrom fått EU-beteckningen skyddad ursprungsbeteckning (SUB).
Wrångebäcksost är en unik hårdost som tillverkas i Guldkroken, det vill säga i trakten kring Hjo. Ursprunget och traditionen har betydelse för produkten. Osten har nu fått en Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) hos EU.
Kalix Löjrom var den första produkten i Sverige att få Skyddad ursprungsbeteckning, SUB. Ett drygt decennium har nu gått och orten Kalix har arbetat med att få besökaren att uppleva produkten på hemmaplan. En insats att utveckla platsen, destinationen och dess besöksnäring genom det immateriella värdet av produkten har genomförts.
Om du producerar ett livsmedel eller en jordbruksprodukt som redan har erhållit en skyddad beteckning kan du anmäla om att använda märkningen. Allt som står angivet i produktspecifikationen måste gälla för den produkt som märks med den skyddade beteckningen. Kontroller genomförs.
Kullings kalvdans är en ugnsbakad efterrätt som tillverkas av råmjölk från kor. Vid tillverkning av Kullings kalvdans används råmjölk från de tre till fyra första mjölkningarna från kor som just fått kalv. Tillverkningen sker i Gäsene och Kullings härader mitt i landskapet Västergötland.
Rökt Vättersik är en delikatess som kräver stor kännedom om både sjön Vättern, fisken sik och om rökning av fisk. Beståndet av sik i Vättern är stort och bedöms som underutnyttjat. Fiskare i Vättern hoppas därför att fler ska få upp ögonen för Rökt Vättersik som nu har skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Sörmlands Ädel är en blåmögelost framställd av pastöriserad mjölk från kor. Osten har fått stort genomslag och vunnit flera medaljer i World Cheese Award och guld i SM i mathantverk. I mars 2023 blev osten även kvalitetsstämplad av EU genom att tilldelas skyddad geografisk beteckning.
Livsmedel och jordbruksprodukter med ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat med skyddad ursprungsbeteckning, SUB, alternativt skyddad geografisk beteckning, SGB. Ansökan skickas till Livsmedelsverket som efter godkännandeprocess i Sverige tar den vidare för godkännande i EU.
Motiven till att svenska producenter valt att skydda sina produkter genom att ansöka om SUB eller SGB varierar och avspeglar både produkternas karaktär och den geografiska regionen. Det finns emellertid vissa gemensamma drag som handlar om att bevara traditionellt kulturarv, bevara arbetstillfällen och skydda produkten från plagiat och varumärkesintrång.
Jordbruksverket genomförde 2014 en kartläggning av traditionella livsmedel och jordbruksprodukter med koppling till ett bestämt geografiskt område. Syftet var att identifiera fler produkter som kan bli aktuella för ansökan om skyddad ursprungs- eller geografisk beteckning enligt EU:s regelverk. Kartläggningen var en del i regeringsuppdraget gastronomiska regioner och resulterade i en lista av produkter per landskap samt en Sverigelista med de produkter som har koppling till hela landet.