Smaka Sverige

Röda vinbär

Röda vinbär på buske.

Röda vinbär. Foto: NordGen.

Kategori

Frukt, bär och svamp

I produktion sedan

År 1749

Röda vinbär är ett härdigt, friskt, lättodlat, rikgivande och aromatiskt bär som kan odlas över hela landet.

Beskrivning

Röda vinbär växer på buskar som kan bli 1-2 meter höga. Grenarna saknar taggar och barken är gråbrun. Bären har en klar röd färg och ett nästan genomskinligt skal.

Röda vinbär har en frisk, syrlig smak. Bären är cirka fem millimeter stora och växer i små klasar.

Halten av pektin är hög i röda vinbär.

Sorter

Våra odlade röda vinbär härstammar från mer än en art. En av de
viktigaste arterna Ribes rubrum L. är vildväxande i Norden. Men trots att bärslaget är vildväxande i Norden så är de sorter som återfinns i våra trädgårdar vanligen av utomnordiskt ursprung.

Vita vinbär

Vita vinbär är en mutation av röda vinbär där det röda färgämnet saknas.

Sortlista

Röda och vita vinbärPDF

Mognastid

Röda vinbär blommar i april–maj med gulgröna blommor i klasar. Bären börjar mogna i juli.

Vinbärsbuskar bör beskärs på hösten. Det ger bättre skörd med större och sötare bär kommande år.

Historia

Det svenska namnet antyder att vinbär tidigt använts till vinberedning, vilket också
observerades av Linné under dennes skånska resa 1749.

Under mitten av 1700-talet spreds odlingen av röda vinbär i Sverige. Bären
ansågs vara attraktiva och lättodlade.

Internationella kontakter betydde mycket för introduktionen av nya sorter. Snart sågs buskar av Röda holländska, Röda körsbärsvinbär, Röda Versailler, Vita Versailler och Vita långklasiga i så gott som alla privatträdgårdar.

De röda vinbärens popularitet minskade i slutet av 1940-talet, då husbehovsodlingen var i avtagande.

Idag är röda vinbär ett bärslag som främst förknippas med odling i hemträdgårdar.

Traditionell användning

Röda vinbär kan bland annat användas till gelé, saft, sylt och bakning. Syran i bären gör att de blir hållbara och lämpliga att frysa in.

Uppdaterad 15 juli 2021