Smaka Sverige

Williams

Päron Williams

Williamspäron. Foto: Hans Lundberg

Kategori

Frukt, bär och svamp

Ursprung

Päronsorten Wiliams är uppdragen i England på 1760-talet. Sorten spreds snabbt och var i mitten av 1800-talet känd i de flesta europeiska länder (inklusive Sverige) liksom i Amerika, där den fick namnet ’Bartlett’. Än i dag är Williams en av världens mest odlade päronsorter.

Odlingsområden

Odlingszon I-II. Utvecklas bäst i soliga och varma lägen.

Mognadstid

Päronet Williams mognar i september. Päronsorten har kort hållbarhet och plockas med fördel i omgångar.

Sensorik

Frukten är stor, oregelbunden, klumpigt päronformad och på ytan bucklig. Skalet är tunt, till färgen gröngult-gult. På solsidan kan täckfärg i form av orangeröda strimmor eller ringar förekomma. Fruktköttet är gulvitt, fint, saftigt. Smaken är söt och kryddig med någon syra. I rätt mognadsstadium en god dessertfrukt. Lämpar sig väl till konservering.

Uppdaterad 20 maj 2021