Smaka Sverige

Conference

Päron Conference

Conference. Foto: Hans Lundberg.

Kategori

Frukt, bär och svamp

I produktion sedan

1800-talet

Päronet Conference är medelstort till stort, ofta med en karaktäristisk flasklik form.

Skalet på Conference kan beskrivas som tjockt, till färgen gröngult med partier av brun rost. Köttet är vitt med laxfärgad ton, fint utan stenbildningar, tämligen saftigt och med behaglig söt smak och fin arom påminnande om melon.

Ursprung

Päronsorten är uppdragen i England och namngiven efter en päronkonferens i London 1885. Träd av sorten kom till Alnarp 1896, varifrån den spreds till andra delar av södra Sverige. Conference är idag en vanlig sort i svenska livsmedelsbutiker, dels från svenska fruktodlingar och dels importerad.

Odlingsområden

Odlingsområde I-II.

Mognadstid

Conference mognar i början av november och håller under en månad.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Conference ett hårt, krispigt och saftigt päron med tydlig sötma och doft av citrus. Konsistensen är också något kornig/grynig.

Uppdaterad