Smaka Sverige

Clara Frijs

Päron Clara Frijs

Clara Frijs-päron. Foto: Hans Lundberg.

Kategori

Frukt, bär och svamp

I produktion sedan

År 1858

Päronsorten Clara Frijs är medelstort, till formen klumpigt eller rundat konisk. Skalet är glatt och tunt med skinande gräsgrön grundfärg som vid mognaden övergår i citrongult. Täckfärg saknas vanligen.

Fruktköttet på Clara Frijs är vitt, något löst, saftigt, behagligt sött, smältande och svagt aromatiskt. Används som bords- och hushållsfrukt.

Ursprung

Sorten är funnen av hovjägmästare Carlsen vid Stensved i Danmark och namngiven efter dennes hustru. Utställd och beskriven 1858. ’Clara Frijs’ blev under 1900-talet en viktig handelssort i Norden, och odlas ännu i svenska fruktodlingar.

Odlingsområden

Odlingsområde I-III.

Mognadstid

Clara Frijs mognar i slutet av september. Päronsorten har kort hållbarhet.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Clara Frijs ett saftigt och sött päron med doft av honung och citrus. Konsistensen är både krispig och hård.

Uppdaterad 20 maj 2021