Smaka Sverige

Blodpäron

Blodpäron

Blodpäron. Foto: Hans Lundberg.

Kategori

Frukt, bär och svamp

I produktion sedan

1500-talet

Blodpäron är vanligen små, korta och något ojämna i formen. Skalet är slätt, till färgen brunrött med en mörkröd ton på solsidan.

Fruktköttet hos Blodpäron är rött med blodröd saft, något smältande och med egendomliga karaktäristisk smak. Blodpäron har främst använts till bordsfrukt, men har som sådan inte ansetts vara förstklassig.

Ursprung

Blodpäron anses ha odlats i Tyskland och Frankrike redan under 1500- och 1600-talen. I Sverige förekom enstaka träd i slutet av 1800-talet, då sorten även salufördes av Uppsala trädskolor. Den har aldrig varit vanlig i svenska trädgårdar utan setts som ett kuriosum.

Odlingsområden

Odlingsområde I-III.

Mognadstid

Blodpäron mognar i september. Päronsorten har kort hållbarhet.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är päronet en frukt med hög smakintensitet och tydlig beska och syrlighet. Konsistensen är torr och kornig/grynig. Viss doft av jäst.

Uppdaterad 20 maj 2021