Smaka Sverige

Krusbär

Krusbär

Krusbär. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Kategori

Frukt, bär och svamp

Beskrivning

Viss kommersiell odling av krusbär har förekommit, främst i de södra delarna av landet. Sortimentet har i största del bestått av storfruktiga utländska sorter.

Det finns även enstaka svenska lokalsorter. POM bevarar ”Landströms gröna” och ”Ångermanlands röda”.

Krusbär har numera en lokal förankring i skånska Skillinge där en tävling i mat och dryck äger rum i samband med Skillinges krusbärsfestival. Till tävlingen brukar inlämnas allehanda anrättningar med krusbär. Till exempel marmelad, sylt, dryck, paj, bakverk, dessert, godis och chutney.

Sortlista

Krusbärlänk till annan webbplats

Traditionell användning

Krusbär används till marmelad, sylt, bakverk, godis och chutney.

Uppdaterad 20 maj 2021