Smaka Sverige

Gahkku - Samiskt hällbröd

Tunnbröd

Foto: Justem Johnsson Scandinav Bildbyrå.

Kategori

Bröd och bakverk

Landskap

Lappland

Produktbeskrivning

Gahkku, eller gahkko, är ett samiskt osyrat hällbröd, glödkaka eller ”kakbröd”.

Gahkkun gräddades förr ursprungligen på en stekhäll eller en stekpanna över öppen eld och var en viktig del av måltiden som åts med sovel och kött.

Historia

Kakbrödet har flera hundra år gamla anor, och har tre traditionella skepnader. Polarkakor i norr, Hönökakorlänk till annan webbplats längs västkusten och Samernas Gahkku. Läs mer om flera olika typer av hällbrödlänk till annan webbplats.

Gahkku betyder, ordagrant, bröd. Eftersom samerna var ett nomadfolk hade de ingen möjlighet att odla spannmål. Däremot var bland annat renfällar fina handelsvaror som kunde bytas mot vetemjöl söderifrån.

Samisk matkultur

På våra sidor hittar du en litteraturförteckning om samisk matkulturlänk till annan webbplats.

Uppdaterad 1 juni 2021

Dela

Taggar

Källor

  • Samiskt informationscentrum
  • Brödinstitutet