Smaka Sverige
  • Julens drycker – med smak från när och fjärran


    Kryddorna från julmaten och julbaket går igen i våra drycker under den stundande högtiden. Men vad har vi egentligen för dryckestraditioner i Sverige och var kommer våra smaksättni...
  • Vänerlöjrommen - en högkvalitativ produkt


    I Vänern finns en fisk som heter siklöja. Den fiskas mellan den 17 oktober till den 17 december för sitt orangea guld, Vänerlöjrom. Nu har produkten Vänerlöjrom fått EU-beteckninge...
  • Skräddrömmar och nävgröt


    Det värmländska skrädmjölet görs på havrekärnor som rostas och mals enligt gamla traditioner. Nu har det fått kvalitetsstämpeln Skyddad Geografisk Beteckning av EU.
  • Grillning - en doft av sommaren


    Sommaren står för dörren. Ute doftar det av solvarma vindar, blomstrande blommor, nyklippt gräs och grillad mat. Och när det gäller just grillning är det förutom just typen av gril...
  • Muntra upp dig med en surdeg


    Den andra lördagen i april firas surdegens dag. I dessa rådande tider med covid-19 spenderar många av oss helgerna på nya, annorlunda sätt. Varför inte då ta tillfället i akt att g...
  • Påskens mat - från skral till festlig


    Påskens mat påminner om en lättare variant av julbordet. Maten som vi äter har olika betydelse och den saliga mixen av traditioner och matkultur har utvecklats under åren. Däremot ...
  • Vad är egentligen en semla?


    De flesta associerar en semla med mjuka vetebullar, lättvispad grädde, mandelmassa och ett fint puder av florsocker. Men den traditionella semlan har fått konkurrens. Det råder ida...
  • Julbordets ständiga förändring


    Vi har alla våra egna jultraditioner som utvecklas utifrån vår bakgrund, relationer och samhället runtomkring oss. Även julbordets innehåll förändras ständigt med små justeringar v...
  • Julmusten - ett stycke dryckeshistoria


    I år firar julmusten 110 år och läskedrycken har en given plats under julfirandet i Sverige. Och trots att julmusten bara dricks under en begränsad tid så konsumerar vi hela 40-50 ...
  • Vem var den där Jansson egentligen?


    Janssons frestelse är en klassiker på julbordet och en del tycker att gratängen förtjänar en hedersplats. Den krämiga potatis- och ansjovisgratängen fyller en självklar plats bland...
  • Glögg – en given dryck i juletider


    Det finns få drycker som är så förknippat med jul som glögg. Från antiken har glöggen vandrat genom historien till att idag tillverkas i en uppsjö av varianter. Det allra senaste ä...