Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Nyheter

  • Uppskuren pizza toppad med kött, lingon och svensk ost.

    #SvenskOstPåPizzan

    Många konsumenter i Sverige är beredda att betala extra för att få svensk ost på sin pizza. Det visar en kundundersökning som Landsbygdsnätverket har genomfört. För att få mer ljus...
  • Korvtillverkning av viltfärs till vänster och en uppskuren vildsvinsjulskinka till höger.

    Vilda inslag av vildsvin och gås på julbordet

    Viltkött är en del av skogens skafferi som ger en helt säregen smakupplevelse. Förutom att de vilda djuren gynnar den biologiska mångfalden så innehåller köttet mer av viktiga mine...
  • Skyddade beteckningar

    Geografiska matvarumärken en outnyttjad potential

    Vi kommer alla ihåg det vi ätit på semestern. Vi förknippar maten starkt med den plats eller ort vi besökte. I det senaste avsnittet av Landsbygdsnätverkets podd Landet får olika t...
  • Blodkorv på en bädd av kålsallad på en blå tallrik.

    Nygamla köttdetaljer på tallriken

    Sedan långt tillbaka i tiden har innanmat varit en naturlig del av vår kost. Men under 90-talet försvann innanmaten mer och mer i Sverige, både på restauranger och i våra egna kök....
  • Pumpa, sked, pumpasoppa.

    Pumpa för alla smaker

    Orange, grön eller vit? Avlång som ett päron eller stor som en jätte? Pumpans utseende varierar både till färg och form. Och kanske är det just dess vackra yttre som vi främst förk...
  • Flaskor i glas som ligger ner på ett bord fyllda med olika juicer.

    Vad är egentligen en dryck?

    Det är en fråga där svaret är uppenbart tills man börjar tänka efter. Är det egentligen någon skillnad på nyponsoppa och nypondryck? Om nyponsoppa är en dryck är då även morotsoppa...
  • Kalix Löjrom med tillbehör. Foto: Norrbottens kustfiskare

    Kalix Löjrom – ett steg närmare besökaren

    Kalix Löjrom var den första produkten i Sverige att få Skyddad ursprungsbeteckning, SUB. Ett drygt decennium har nu gått och orten Kalix har arbetat med att få besökaren att upplev...
  • Svenska ostron. Foto: Mostphotos

    I fokus - Ostron

    Hurra! Den 3 september står ostronet lite extra i fokus. Det är nämligen ostronets dag.
  • Kaffekoppar. Foto: Camilla Bender Larson

    Den svenska fikakulturen

    Traditionen att fika i Sverige sträcker sig många hundra år bakåt i tiden och har kopplingar till införandet av kaffe. Det var dock först år 1910 som ordet fika blev ett begrepp. A...
  • Äkta Gränna Polkagrisar

    Äkta Gränna Polkagrisar – unik produkt kopplad till en specifik plats

    Äkta Gränna Polkagrisar är rödvita godisstänger som har tillverkats sedan 1859. Varje sommar besöker tusentals resenärer den lilla staden Gränna vid Vättern för att se och uppleva ...
  • Wrångebäcksost

    Wrångebäcksost – tar nu plats i ostens ”Hall of Fame”

    Wrångebäcksost är en unik hårdost som tillverkas i Guldkroken, det vill säga i trakten kring Hjo. Ursprunget och traditionen har betydelse för produkten. Osten har nu fått en Skydd...
  • Spirande plantskott i ett fönster

    Enkelt, gott och roligt att odla på liten yta

    Längtar du efter att kunna plocka krispiga salladsblad och färska kryddor till middagen? Eller vill du kanske ha egna solmogna tomater till pastasåsen? Odlingssäsongen är i startgr...
  • Sötlupin som växer i solen.

    Mer baljväxter från svenska gårdar?

    Den 10 februari är märkt av FN som baljväxternas dag, en dag för att uppmärksamma råvarans potential att nå de globala hållbarhetsmålen. I Sverige ökar efterfrågan på växtbaserat p...
  • Ärtsoppa

    Dags att återinföra nödmaten från förr?

    Januari är nu för tiden den månad då många av oss har tomt i plånboken och matförråden. Butikerna gör reklam för falukorv och billiga rotsaker. Men så har det inte alltid varit. Fr...