Nyheter
-
#SvenskOstPåPizzan
Många konsumenter i Sverige är beredda att betala extra för att få svensk ost på sin pizza. Det visar en kundundersökning som Landsbygdsnätverket har genomfört. För att få mer ljus... -
Vilda inslag av vildsvin och gås på julbordet
Viltkött är en del av skogens skafferi som ger en helt säregen smakupplevelse. Förutom att de vilda djuren gynnar den biologiska mångfalden så innehåller köttet mer av viktiga mine... -
Geografiska matvarumärken en outnyttjad potential
Vi kommer alla ihåg det vi ätit på semestern. Vi förknippar maten starkt med den plats eller ort vi besökte. I det senaste avsnittet av Landsbygdsnätverkets podd Landet får olika t... -
Nygamla köttdetaljer på tallriken
Sedan långt tillbaka i tiden har innanmat varit en naturlig del av vår kost. Men under 90-talet försvann innanmaten mer och mer i Sverige, både på restauranger och i våra egna kök.... -
Pumpa för alla smaker
Orange, grön eller vit? Avlång som ett päron eller stor som en jätte? Pumpans utseende varierar både till färg och form. Och kanske är det just dess vackra yttre som vi främst förk... -
Vad är egentligen en dryck?
Det är en fråga där svaret är uppenbart tills man börjar tänka efter. Är det egentligen någon skillnad på nyponsoppa och nypondryck? Om nyponsoppa är en dryck är då även morotsoppa... -
Kalix Löjrom – ett steg närmare besökaren
Kalix Löjrom var den första produkten i Sverige att få Skyddad ursprungsbeteckning, SUB. Ett drygt decennium har nu gått och orten Kalix har arbetat med att få besökaren att upplev... -
I fokus - Ostron
Hurra! Den 3 september står ostronet lite extra i fokus. Det är nämligen ostronets dag. -
Den svenska fikakulturen
Traditionen att fika i Sverige sträcker sig många hundra år bakåt i tiden och har kopplingar till införandet av kaffe. Det var dock först år 1910 som ordet fika blev ett begrepp. A... -
Äkta Gränna Polkagrisar – unik produkt kopplad till en specifik plats
Äkta Gränna Polkagrisar är rödvita godisstänger som har tillverkats sedan 1859. Varje sommar besöker tusentals resenärer den lilla staden Gränna vid Vättern för att se och uppleva ... -
Wrångebäcksost – tar nu plats i ostens ”Hall of Fame”
Wrångebäcksost är en unik hårdost som tillverkas i Guldkroken, det vill säga i trakten kring Hjo. Ursprunget och traditionen har betydelse för produkten. Osten har nu fått en Skydd... -
Enkelt, gott och roligt att odla på liten yta
Längtar du efter att kunna plocka krispiga salladsblad och färska kryddor till middagen? Eller vill du kanske ha egna solmogna tomater till pastasåsen? Odlingssäsongen är i startgr... -
Mer baljväxter från svenska gårdar?
Den 10 februari är märkt av FN som baljväxternas dag, en dag för att uppmärksamma råvarans potential att nå de globala hållbarhetsmålen. I Sverige ökar efterfrågan på växtbaserat p... -
Dags att återinföra nödmaten från förr?
Januari är nu för tiden den månad då många av oss har tomt i plånboken och matförråden. Butikerna gör reklam för falukorv och billiga rotsaker. Men så har det inte alltid varit. Fr...