Smaka Sverige

Nyheter

  • Sillätande genom 400 år

    Den inlagda sillen är en självklarhet på julbordet – men det finns faktiskt en anledning till att den finns där. Och när vi äter kryddsill följer vi en 400-årig tradition.
  • Bild på pepparkaksbak

    Bakverk med anor som imponerar

    Pepparkakan kan som bekant se ut lite hur som helst, men det verkar inte spela någon roll. Den är och förblir en av våra mest älskade kakor och den har anor tillbaka så långt som t...
  • Foto på Sörmlands Ädel

    Svensk ost på frammarsch

    Det våras för svensk ost! Vid höstens ost - VM i Bergamo i Italien tog Sverige inte mindre än fyra medaljer. I takt med framgångarna växer också svenskarnas nyfikenhet på den inhem...
  • Bild från Åsens by

    Frukost i långsamhetens lov

    I en autentisk miljö erbjuds nu besökare att inta en frukost i långsamhetens lov. Det är ett resultat av det arbete som gjorts i kulturreservatet Åsens by med fokus på måltidsupple...
  • Bild på sötpotatis

    Sötpotatisen tar plats som ny gröda

    Sötpotatis är i dag en efterfrågad produkt bland konsumenter. Finns det efterfrågan på marknaden skapas det även en möjlighet att odla den. Därför provodlas nu rotfrukten i Sverige...
  • Bild på rökt bog

    Vilt som mat

    Kött från vilda djur var i fokus under seminariet Vilt som mat i maj. Sverige har gott om vilt i skogarna, ett naturligt skafferi med välsmakande råvaror och en källa till nya och ...
  • Jordgubbar i kartonger

    Hög tid för högtid med svenska jordgubbar

    Inför midsommar efterfrågar svenska konsumenter främst svenska jordgubbar. Många menar att de smakar mer än importerade jordgubbar. Finns det då något fog för svenskarnas preferens...
  • Nordisk mat prisas på Island

    Den först juni koras Nordens bästa mat på Island i sju olika kategorier. Nordiska företagare och personligheter kopplade till mat är på plats och representerar Nordens guldkorn. Sv...
  • Humle - en aktuell nygammal gröda 

    Efterfrågan på humle ökar. Det stora intresset för öl och utvecklingen av de många småbryggerierna skapar förutsättningar för en marknad att odla svensk humle.
  • Bild på fattiga riddare

    Undvika matsvinn - en förlorad kunskap?

    Ett par generationer tillbaka i tiden togs maten tillvara på ett annat sätt. Det moderna sättet att leva, med tidsbrist i vardagen och ändrade konsumtionsmönster kan ha bidragit ti...
  • Händer håller i potatis

    Med smak av smör, nötter och skogssvamp

    Smör, nötter och skogssvamp är smaker som är karakteristiska för en sort potatis. Potatis är en av Sveriges nyttigaste och viktigaste baslivsmedel. Genom att beskriva potatisens sm...
  • Personer om står i en monter och visar svensk mat.

    Sverige på Internationale Grüne Woche 2019

    I veckan som kommer är Sverige återigen på plats på Internationale Grüne Woche i Berlin som går av stapeln 18 - 27 januari 2019. Ett 25-tal företag visar upp mathantverk från Sveri...