Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Nyheter

  • Fjällsjökorv. Foto: Stéphane Lombard/Eldrimner

    Vinnarna i Öppna SM i Mathantverk 2015

    För 19:e året korades vinnarna i Öppna SM i Mathantverk på Frösön den 7 oktober. Totalt 450 produkter tävlade i 38 olika klasser och en jury har bedömt en stor mängd charkuterier, ...
  • Matens kulturarv

    Matens kulturarv fokus i regeringsuppdrag

    Inför 2015 fick Jordbruksverket i uppdrag att tillsammans med Institutet för språk och folkminnen, Riksantikvarieämbetet och Sametinget arbeta för ett levande och dynamiskt kultura...
  • Svensk mjölk

    Vår produktion av mer hållbara livsmedel måste synas

    Det görs mycket bra inom det svenska jordbruket. Svensk mjölk produceras till exempel med mervärden inom bland annat djurskydd, djurhälsa, smittskydd, miljö och klimat. En ny samma...
  • Knäckebrödsmacka från Husmansbord

    Landskapsmat från norr till söder får diplom

    Husmansbord i Grythyttan har i Jakten på Sveriges bästa landskapsmat provat livsmedel från hela Sverige. Nu är det klart vilka produkter som vinner diplom och därmed också är nomin...
  • Kålrot i korg.

    Matens kulturarv får egen akademi

    Den 20 april bildades Kålrotsakademien för främjandet av matens kulturarv. -Kålrotsakademien är en symbol som visar på vår ambition att prata och forska om vårt matkulturella arv, ...
  • Torkad fingertång. Foto: Catxalot.

    Övertygade algmissionärer: “Alger är både miljövänligt och gott”

    - Alger är gott. Och betydligt nyttigare än odlad fisk!Leif Andreasson och Per Svensson, som båda är engagerade i försöken med att producera och förädla alger som mat, eller som pr...
  • Eldrimner

    Tradition möter innovation i mathantverket

    Mat utan tillsatser och matupplevelser som ger det där lilla extra. Det är vad allt fler konsumenter vill ha och är beredda att betala för och därför blir mathantverkarna också all...
  • Bonden i skolan

    Webbplatsen Bonden i skolan tar barnen till gården

    - Ni har fattat precis vad vi behöver! Det var en vanlig reaktion från lärare runt om i landet när det webbaserade läromedlet Bonden i skolan lanserades hösten 2014. Tidigare fick ...
  • Foto på Sven-Erik Bucht, Marie Söderqvist, H.K.H. Prins Carl Philip och Diego Cabeza.

    Innovation och hög kvalitet gav Semper utmärkelsen Årets livsmedelsexportör 2015

    Livsmedelsföretagen och Food from Sweden utser tillsammans Årets livsmedelsexportör. I samband med Livsmedelsföretagens årliga Matdag delades priset ut av H.K.H. Prins Carl Philip ...
  • Producenter som fått sina produkter diplomerade av Husmansbord 2014.

    Jakten på svensk landskapsmat 2015 har startat

    Vet du var guldkornen finns? Vill du vara med? Husmansbord är på jakt efter Sveriges bästa landskapsmat 2015! Nu är det dags för svenska livsmedelsproducenter att skicka in sina pr...
  • Barnens Bästa Bord vill göra barn nyfikna på alla sorters råvaror. Foto: Kristianstads kommun.

    Vi gör det på riktigt! 

    Susanne Thorén började sin mat- och barnresa med ett leaderprojekt, fortsatte med projektet Barnens Bästa Bord som tillsammans med ett forskningsprojekt vid Högskolan Kristianstad ...
  • Vem blir Årets Kock 2015?

    Den 5 februari koras vinnaren av Årets Kock 2015. SM i professionell matlagning avgörs i Göteborg i Gothia Towers, där åtta kockar gör upp om Sveriges mest prestigefyllda kocktitel...
  • Bronsmedalj för Myllymäki i Bocuse d’Or 2015

    Vinnaren av Bocuse d’Or 2015 har korats. Det blev grannlandet Norge med kocken Ørjan Johannessen som tog hem guldet i den femtonde upplagan av Kock-VM i Lyon, Frankrike. Sverige ko...
  • Smaka Sverige – en ny kunskapsbank för svenska matbranschen

    – Kunskapsbanken är ett sätt för Jordbruksverket att fortsatt tillgängliggöra kunskap kring mat, hållbar matproduktion, turism och landsbygdsutveckling. Vi hoppas att alla som är i...