Nyheter
-
Vinnarna i Öppna SM i Mathantverk 2015
För 19:e året korades vinnarna i Öppna SM i Mathantverk på Frösön den 7 oktober. Totalt 450 produkter tävlade i 38 olika klasser och en jury har bedömt en stor mängd charkuterier, ... -
Matens kulturarv fokus i regeringsuppdrag
Inför 2015 fick Jordbruksverket i uppdrag att tillsammans med Institutet för språk och folkminnen, Riksantikvarieämbetet och Sametinget arbeta för ett levande och dynamiskt kultura... -
Vår produktion av mer hållbara livsmedel måste synas
Det görs mycket bra inom det svenska jordbruket. Svensk mjölk produceras till exempel med mervärden inom bland annat djurskydd, djurhälsa, smittskydd, miljö och klimat. En ny samma... -
Landskapsmat från norr till söder får diplom
Husmansbord i Grythyttan har i Jakten på Sveriges bästa landskapsmat provat livsmedel från hela Sverige. Nu är det klart vilka produkter som vinner diplom och därmed också är nomin... -
Matens kulturarv får egen akademi
Den 20 april bildades Kålrotsakademien för främjandet av matens kulturarv. -Kålrotsakademien är en symbol som visar på vår ambition att prata och forska om vårt matkulturella arv, ... -
Övertygade algmissionärer: “Alger är både miljövänligt och gott”
- Alger är gott. Och betydligt nyttigare än odlad fisk!Leif Andreasson och Per Svensson, som båda är engagerade i försöken med att producera och förädla alger som mat, eller som pr... -
Tradition möter innovation i mathantverket
Mat utan tillsatser och matupplevelser som ger det där lilla extra. Det är vad allt fler konsumenter vill ha och är beredda att betala för och därför blir mathantverkarna också all... -
Webbplatsen Bonden i skolan tar barnen till gården
- Ni har fattat precis vad vi behöver! Det var en vanlig reaktion från lärare runt om i landet när det webbaserade läromedlet Bonden i skolan lanserades hösten 2014. Tidigare fick ... -
Innovation och hög kvalitet gav Semper utmärkelsen Årets livsmedelsexportör 2015
Livsmedelsföretagen och Food from Sweden utser tillsammans Årets livsmedelsexportör. I samband med Livsmedelsföretagens årliga Matdag delades priset ut av H.K.H. Prins Carl Philip ...
-
Jakten på svensk landskapsmat 2015 har startat
Vet du var guldkornen finns? Vill du vara med? Husmansbord är på jakt efter Sveriges bästa landskapsmat 2015! Nu är det dags för svenska livsmedelsproducenter att skicka in sina pr... -
Vi gör det på riktigt!
Susanne Thorén började sin mat- och barnresa med ett leaderprojekt, fortsatte med projektet Barnens Bästa Bord som tillsammans med ett forskningsprojekt vid Högskolan Kristianstad ... -
Vem blir Årets Kock 2015?
Den 5 februari koras vinnaren av Årets Kock 2015. SM i professionell matlagning avgörs i Göteborg i Gothia Towers, där åtta kockar gör upp om Sveriges mest prestigefyllda kocktitel... -
Bronsmedalj för Myllymäki i Bocuse d’Or 2015
Vinnaren av Bocuse d’Or 2015 har korats. Det blev grannlandet Norge med kocken Ørjan Johannessen som tog hem guldet i den femtonde upplagan av Kock-VM i Lyon, Frankrike. Sverige ko... -
Smaka Sverige – en ny kunskapsbank för svenska matbranschen
– Kunskapsbanken är ett sätt för Jordbruksverket att fortsatt tillgängliggöra kunskap kring mat, hållbar matproduktion, turism och landsbygdsutveckling. Vi hoppas att alla som är i...