Kollage av Allåkerbär från Norrland och Malena Bathurst

Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jorbruksverket, på plats vid firandet av Europadagen i Kulturhuset. Här bjöds på Wrångebäcksost, Vit färsksaltad Östgötagurka, Skedvi Bröd och Äkta Gränna Polkagrisar som ett bidrag till att sprida kunskap om märkningen. Allåkerbär från Norrland var en av de delikata rätterna på Kunskapsdagen om skyddade beteckningar. Foto: Jordbruksverket och Anna Hållams

Ny fart framåt för Sveriges skyddade EU-beteckningar

Sverige har ett fint pärlband av livsmedelsprodukter som har erhållit en eftertraktad skyddad ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning inom EU. Den 6 maj träffades producenterna av Sveriges skyddade EU-beteckningar tillsammans med myndigheter och regionala aktörer för att diskutera hur vi tillsammans kan ta tillvara fördelarna med märkningen i Sverige.

Ni är flaggorna för Sveriges livsmedelsproduktion! Så avslutade Mattias Dernelid, Sorunda och Smakriket, sin presentation i slutet av den kunskapsdag som genomfördes i Stockholm i början av maj.

— Det är ett viktigt medskick till producenterna för att bygga stolthet och ge energi in i det gemensamma arbetet för att ta tillvara möjligheterna med EU-märkningen skyddad ursprungsbeteckning och skyddad geografisk beteckning, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare, och som ansvarar för insatserna kring skyddade beteckningar på Jordbruksverket.

Ta tillvara möjligheter med märkningen

Kunskapsdagen för producenter och främjare i Stockholm är en del i den satsning som Jordbruksverket genomför under 2024 för att ta tillvara möjligheterna med Sveriges skyddade produkter.

— Vi ser att erfarenhetsutbyte mellan producenterna liksom samarbeten lokalt och regionalt är nyckeln för att tillsammans kunna dra nytta av märkningen i Sverige, säger Malena Bathurst.

Under kunskapsdagen fick producenter och lokala aktörer möjlighet att dela erfarenheter. Producenterna presenterade sina produkter, och Skedvi Bröd och Bohusläns Blåmusslor delade med sig av goda exempel på lokala satsningar, samarbeten och marknadsföring för att lyfta märkningen och produkten.

— Vi är många som är stolta över de produkter i Sverige som har fått en skyddad EU-beteckning. De är goda exempel på genuin småskalig livsmedelsproduktion med hög kvalitet och lång tradition, säger Malena Bathurst och fortsätter:

— Att de här produkterna har fått en skyddad ursprungsbeteckning eller geografisk beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete. Vi på Jordbruksverket inledde arbetet 2014 med att ge Hushållningssällskapet i uppdrag att genomföra en kartläggning av produkter och har därefter med hjälp av upphandlade konsulter gett producentföreningar stöd i ansökningsprocessen. Nu fortsätter det viktiga arbetet.

Under 2024 genomför Jordbruksverket två insatser, ett uppdrag för att initiera ett nätverk för producenter för kunskapsöverföring, samt ett uppdrag för att ta fram en modell för hur skyddade EU-beteckningar kan användas lokalt och regionalt i platsutveckling genom måltidsturism. Insatserna pågår nu genom upphandling och arbetet slutredovisas i februari 2025.

Mer kunskap om märkningen

För dig som inte redan har koll på skyddade beteckningar så syftar märkningen till att bevara produktion, tradition och kunskaper på landsbygden och ge ökade inkomster från produktion och förädling av livsmedel och jordbruksprodukter. Märkningen underlättar också för konsumenterna genom att ge god tillgång på information om produkterna.

Inom EU finns över 3500 produkter som har ett skyddat produktnamn, däribland kända produkter som parmaskinka, roquefort och parmesan. I Sverige har vi idag 22 produkter som godkänts för märkningen och flera ansökningar är inskickade till Livsmedelsverket och EU-kommissionen för godkännande.

Insatser för märkning av livsmedel och jordbruksprodukter i Sverige ingår i Jordbruksverkets satsning på småskalig livsmedelsproduktion, mathantverk och måltidsturism och finansieras av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling.

Inspireras av Stefan Erikssons meny

 • Skedvi bröd med Skedvibrödmisosmör
 • Pannkaka på Värmländskt skrädmjöl, lök, havre & vassle
 • Vit färsksaltad Östgötagurka, gräddfil & lindhonung
 • Vänerlöjrom & smörtoast
 • Socca på Gotlandslins & linscrème
 • Bohusläns blåmusslor, grillade spett & musselsås
 • Tartar på Lappländsk Fjällröding
 • Wrångebäcksost & råbiff på mjölkko
 • Bruna bönor från Öland, bönmiso & ramslök
 • Grillad Hjälmargös
 • Sörmlands ädel & lönnblommor i lönnsirap
 • Sorbet på Allåkerbär från Norrland
 • Kullings kalvdans med grädde och sylt
 • Skånsk Spettkaka
Sven-Erik Larsson håller upp två skyltar med logotyperna för EU-beteckningar

Sven-Erik Larsson är en av dem som på uppdrag av Jordbruksverket har gett producentföreningarna stöd i ansökningsprocessen för att få en skyddad geografiskt beteckning eller skyddad ursprungsbeteckning. Vid sidan av honom syns Eva Jilkén som under 2024 tillsammans med Anna Hegethorn och Lena Mossberg har i uppdrag att ta fram en modell för att ta tillvara märkningen lokalt. Per Idlund från Martin & Servera upplät sitt utbildningskök för matlagningen under kunskapsdagen den 6 maj. Foto: Anna Hållams

Kocken Stefan Eriksson håller fram ett allåkerbär från Norrland och visar Anders Drottja, från Landsbygdsdepartementet.

Kocken Stefan Eriksson bjuder Anders Drottja, politisk sakkunnig hos Landsbygdsministern, på Allåkerbär från Norrland. Foto: Anna Hållams

Vit färsksaltad Östgötagurka

Vit färsksaltad Östgötagurka toppad med gräddfil och lindhonung.

Janne Bark vid fat med musslor

Janne Bark är entreprenör och stark ambassadör för Bohusläns blåmusslor. Foto Anna Hållams

Fat med Bruna Bönor från Öland.

Bruna Bönor från Öland. Foto: Anna Hållams

Fat med Gotlandslins

Socca på Gotlandslins & linscrème. Foto: Anna Hållams

Malena Bathurst från Jordbruksverket tillsammans med medarrangörer av kunskapsdagen.

Kunskapsdagen arrangerades av Malena Bathurst på Jordbruksverket i samarbete med Eva Jilkén, Anna Hegethorn, Per Idlund, Mattias Dernelid och Sven Erik Larsson. Foto: Jordbruksverket.

Vänerlöjrom fotas med mobiltelefon

Vänerlöjrom är precis som övriga produkter mycket instagramvänliga. Foto: Anna Hållams