Visste du att maten du ställer på julbordet kan hjälpa till att stärka jordbrukets konkurrenskraft och bidra till Sveriges försörjningsförmåga? Dessutom får du svenska frukter och grönsaker som har lägre resthalter växtskyddsmedel jämfört med produkter från många andra länder. Sverige är också det land i EU som använder minst antibiotika i djurhållningen.
Julen är den tid på året då vi lägger som mest pengar på maten. För många spelar det också roll hur julmaten är producerad. Enligt Svensk handels julrapport 2022 anger 59% av de tillfrågade att miljö- och hållbarhetsaspekter är viktiga vid inköp av julmat.
Och för alla er finns det glädjande information i Jordbruksverkets rapporter om mervärden i svensk livsmedelsproduktion. Här sammanfattas fördelarna med det faktum att svensk livsmedelsproduktion har högre krav på flera områden jämfört med många andra länder.
Låg användning av antibiotika, god djurvälfärd, främjande av biologisk mångfald och hög grad av kolinbindning genom vallodlingen är exempel på mervärden i svensk animalieproduktion.
När det gäller odling av frukt och grönt finns det också stora fördelar att handla svenskodlat. Svensk växtodling har strängare krav för användning av växtskyddsmedel jämfört med både EU‑lagstiftningen och många andra länder. Låg användning av växtskyddsmedel gör att svenska frukter och grönsaker har låga resthalter av dessa ämnen.
Att vi har en inhemsk produktion av mat är ett viktigt mervärde i sig. Det är en beredskapsfråga. När du har svensk julmat på bordet så bidrar du till stärkt livsmedelsprodukten, bättre djurskydd, minskad klimatpåverkan och en positiv utveckling av landsbygden.
Läs mer om detta på Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.
Källa: Jordbruksverket Länk till annan webbplats. och Svensk handel Länk till annan webbplats.