Fat med mogna allåkerbär.

Allåkerbär från Norrland skyddas nu inom EU med en ursprungsbeteckning. Foto: Anna Landberg

Allåkerbär från Norrland – ett bär utan jämförelse

Föreningen Allåkerbäret har inom EU ansökt om skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för Allåkerbär från Norrland. Ett godkännande från EU gör att bäret tar klivet in i ”hall of fame” för mat och dryck.

Allåkerbär från Norrland är namnet på frilandsodlade allåkerbär från Norrbottens och Västerbottens län. Långa ljusa sommarnätter och mörka kalla vintrar är idealiska förhållanden för den norrländska specialiteten som nu erhållit skyddad ursprungsbeteckning inom EU.

– Det är klart att det är ett kvalitetstecken som är något att skryta med. Märkningen sätter strålkastaren på bäret. Det har nog betydelse för att det ska bli mer känt i södra Sverige. Här i norr har det om somrarna alltid varit en jakt att plocka bären eftersom de är så fantastiskt goda, säger Gunnar Nilson som odlar allåkerbär söder om Luleå älv mellan Luleå och Boden.

Odlas i Norrbotten och Västerbotten

Allåkerbäret är en korsning mellan det nordiska åkerbäret och åkerbäret från Alaska. Det har krävts hängivet arbete för att utveckla åkerbäret för odling. Redan på 1600-talet gjordes försök med att ta fram åkerbär som kunde odlas, men det var först på 1960-talet som frukt- och bärforskaren Gunny Larsson lyckades ta fram en sort som skulle vara enkel att odla och ge stora skördar.

I Norrbotten och Västerbotten har odlarna prövat sig fram och lärt sig hur man bäst ska odla allåkerbäret och när det ska skördas. Idag finns tre kommersiella odlare; en i Umeå kommun, en i Bodens kommun och en i Jokkmokks kommun.

– Jag har alltid plockat vilda åkerbär och 1994 började jag odla i liten skala. 2016 skalade jag upp odlingen av allåkerbär tillsammans med en jordgubbsodlare, berättar Gunnar Nilson och fortsätter:

– Marknaden för Allåkerbär från Norrland är mycket större än produktionen så det finns en tydlig potential till utökad odling för den som vill. Jag blev nyligen kontaktad av en person som vill starta en odling i Älvsbyn cirka fyra mil sydväst om Boden i Norrbotten. Så förhoppningsvis är vi snart ytterligare en odlare.

Ett unikt bär

Till formen påminner bären om hallon med flera små stenfrukter sammanfogade till ett bär. Smaken hos fullmogna bär är komplex och det går att finna referenser till bland annat lingon, röda vinbär, sherry, jordkällare, havtorn och björnbär.

Allåkerbär från Norrland är röda eller mörkt vinröda när de skördas i slutet på sommaren. Skörden säljs oftast fryst till sylttillverkare, delikatessaffärer, restauranger och på marknader.

Hur smakar bären?

– Det har alla smaker och är gudomligt goda. Det går inte att jämföra med andra bär. Man ska därför inte säga att det smakar lite som hallon. Istället säger vi att hallon har lite grann av åkerbär i sig.

Hur äter du själv helst Allåkerbär från Norrland?

– Det är gott till det mesta, men bäst är ändå det enkla: Sylt på allåkerbär med lite ovispad grädde till dessert.

Gunnar Nilson står i odlingen av allåkerbär.

Gunnar Nilson odlar Allåkerbär från Norrland mellan Luleå och Boden. Foto: Martin Ragnar.