Kullings kalvdans vackert serverad med sylt.

Kullings kalvdans är en proteinrik och söt dessert från Västergötland. Foto: Anders Egle.

Kullings kalvdans – ett sött mathantverk med skyddad geografisk beteckning

I Västergötland produceras Kullings kalvdans - en söt men samtidigt näringsrik dessert gjord på råmjölk från ko. Råmjölken smaksätts med vanilj, kanel eller kardemumma och bakas tills rätten fått en krämig konsistens. Nu har desserten tilldelats en skyddad geografisk beteckning inom EU.

Kullings kalvdans är en hantverksprodukt som tillverkas enligt metoder som har sitt ursprung i den gamla västgötska traditionen. Huvudråvaran är näringsrik råmjölk som korna ger när de precis kalvat.

- Kon ger ibland mer mjölk än vad den nyfödda kalven behöver. Så vi använder slattarna från många gårdar för att baka Kullings kalvdans, berättar Ewa Vikingson, som är en av dem som ägnar sig åt hantverket.

Råmjölken är proteinrik och gör att kalvdansen stelnar när den bakas i ugn. Mathantverket består i att blanda mjölk från olika kor och mjölkningar och provbaka för att få till en perfekt konsistens.

- Vi har utarbetat en metod där vi blandar mjölk från olika kor och mjölkningar för att få rätt proteinhalt som alltid ger kalvdansen en krämig och len konsistens. Vi tillsätter inte mjöl eller ägg och därmed är Kullings kalvdans även en bra dessert för de som inte vill eller kan äta gluten och ägg, konstaterar Eva.

 

Ewa Vikingson bakar Kullings kalvdans

Ewa Vikingson bakar Kullings kalvdans - en söt och proteinrik dessert med en krämig konsistens. Foto: Anders Egle.

3000 kilo kalvdans

Varje år bakas 3000 kilo Kullings kalvdans som levereras till saluhallar, ost- och delikatessbutiker i närområdet i Västergötland och i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Äldreboenden i Västergötland är en av storbeställarna.

- Kalvdans är näringsrikt och en perfekt efterrätt för äldre. Den är len och lätt att äta och påminner många om barndomen, säger Ewa som hoppas att även ungdomar och unga vuxna ska lära känna kalvdansen.

- Proteinhalten i kalvdansen borde vara intressant för de som tränar mycket, konstaterar hon.

Lång tradition och många mjölkgårdar

Kullings kalvdans produceras i Gäsene och Kullings härader belägna i den södra delen av landskapet Västergötland. Tack vare områdets gynnsamma klimat och fruktbara jordar har odling och boskapsskötsel bedrivits här i tusentals år och här finns en lång tradition av att producera mejeriprodukter. Kalvdans nämns första gången i skrift år 1682.

Tack vare att det fortfarande finns många mjölkgårdar i området finns möjlighet att få tillgång till råmjölk året runt. De gårdar som levererar råmjölk till Kullings kalvdans märker upp och fryser råmjölken från de individuella korna till dess att mjölken används i produktionen.

Från ko till Blå hallen

Sedan satsningen på den traditionella råmjölksdesserten drog igång har Kullings kalvdans fått resa både till Turin, London och Berlin. Den har även serverats på tillställningar i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm.

Ewa minns paniken som uppstod när HM Konungen skulle bjudas på Kullings Kalvdans vid ett besök i grannkommunen.

- Råmjölken var just slut och jag fick ringa runt i grannskapet för att få tag i tillräckligt så att konungen kunde få smaka.

Ewa gläds över att en EU-beteckning nu skyddar Kullings kalvdans som en kvalitetsprodukt, och hoppas att fler ska få smak för desserten.

- Eftersom vi varit igång i många år så har vi ett bra nätverk. Jag tror att märkningen blir en tillgång, inte bara för oss utan även för dem som kommer använda Kullings kalvdans i sin verksamhet, säger Ewa.

Hur avnjuter du själv helst Kullings kalvdans?

- Jag tycker bäst om att äta den med en mild och lite lös sylt på lingon eller hjortron. Bäst är nog ändå lingonsylt. Sylten blir en vacker spegel på fatet intill kalvdansen.