Förrätten i Upplands landskapsmåltid

Förrätten i Upplands landskapsmåltid innehåller krutonger på Upplandskubb som har en skyddad ursprungsbeteckning i EU.

Upplands landskapsmåltid serveras på EU-konferens i Uppsala

Den här veckan gästas Uppsala av EU:s medlemsstater för landsbygdskonferensen Rural Pact. Vid middagen på Ultuna, onsdagen den 3 maj, serveras rätter från Upplands landskapsmåltid.

Förrätten som serveras när delegaterna samlas på Ultuna innehåller förutom enbärsgravad kronhjort och jordärtskockskräm även krutonger på den av EU ursprungsskyddade Upplandskubben. Till huvudrätt bjuds på mälargös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka.

Upplands landskapsmåltid är framtagen av Andreas Malmqvist från Vittinge Gourmetlada som även kommer vara på plats i Ultuna för att presentera de lokala råvarorna och tankarna kring måltiden.

Rural Pact Conference och Landsbygdsveckan

Utöver att äta god mat producerad och med rötter i Uppland kommer delegaterna delta i dialoger och workshops, göra studiebesök och på olika sätt diskutera landsbygdernas utveckling i EU och medlemsländerna.

Rural Pact Conference är en del av Sveriges första Landsbygdsvecka där det finns ett gediget program att ta del av om bland annat livsmedelsproduktion och allt som rör utvecklingen i Sveriges landsbygder. På agendan finns 90 arrangemang på olika platser i Sverige, från Sjulsmark i Norrbotten till Klagerup i Skåne. Många seminarier är digitala och öppna att delta i.